„Budimo nositelji radosti i ljepote kršćanske vjere“

15.12.2014.Zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio je po prvi puta misu zornicu u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice na treću nedjelju došašća. U koncelebraciji su bili Ante Crnčević, profesor na KBF-u u Zagrebu i župnik Marijan Culjak.

U svome hodu kroz došašće župljani se prije svake zornice pobliže upoznaju s mislima blaženog Alojzija Stepinca koji su najbolje svjedočanstvo njegove vjere, kršćanskih stavova i pastirske službe, a misna slavlja zaključuju se s molitvom za njegovo proglašenje svetim da bismo ga mogli još predanije slijediti i uteći se njegovu moćnom zagovoru u svojim životnim potrebama.        
 
Biskup Šaško u homiliji ističe: Radost o kojem govori Evanđelje, radost kojeg slavimo u Isusovom dolasku otvara nam novi smisao. Vrijeme došašće vrijeme je otkrivanja te Božje novosti i radosti koja živi među nama, u našim odnosima s dragim ljudima, u raznim životnim situacijama. Mi kršćani pozvani smo biti ljudi čvrste vjere, nade i pouzdanja u Boga, a o tome nas sv. Pavao poučava u nekoliko koraka.
 
I na kraju, današnje Evanđelje na put do radosti stavlja nam uzor Ivana Krstitelja, glasnika. Ivan Krstitelj nam pokazuje kako je potrebno reći NE NISAM   – ja nisam Krist, Ilija, prorok, nisam onaj koji dolazi, ja nisam svjetlo. Tu leži tajna ljudske radosti i vrijednosti, ne uzdizati sebe već Boga i bližnje, biti nositelj otajstva kojemu mi nismo gospodari. A da bi se živjela ta prava radost budimo upravo mi ti glasnici nade i pouzdanja u Boga, to svjetlo u ovom vremenu u kojem živimo.
 
Uvijek se radujmo ljepoti kršćanske vjere i ne zaboravimo danas kao i u danima koji su pred nama darovati drugima tu ljepotu ovdje u zajedništvu oko oltara jer tu se otkriva naša ljepota da bismo bili dar i svjetlo drugima – zaključuje homiliju biskup Šaško.
 
Na kraju misnoga slavlja župnik Culjak je zahvalio biskupu na dolasku svojom poznatom „pjesničkom duhovnom slobodom“ a ujedno potaknuo i pozvao vjernike da u ovome tjednu dođu na božićnu ispovijed kako bi izmireni s Bogom i ljudima dočekali puni radosti blagdan Božića.
 
Mise zornice u zabočkoj župi u velikom broju pohode vjernici svih uzrasta, od djece do starih, a mnogi radnici tom misom započinju svoj radni dan kroz tjedan.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr