HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.06.2023.

Bogoslovi pohodili sestre karmelićanke u BrezoviciBogoslovi prve godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, predvođeni odgojiteljem vlč. Tonijem Potrebićem, pohodili su u subotu 3. lipnja 2023. godine, bosonoge karmelićanke u Brezovici.
 
Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Potrebić. Bogoslovi su asistirali i predvodili liturgijsko pjevanje.

U uvodnim mislima predvoditelj je, između ostaloga, rekao da se na prvu subotu u mjesecu lipnju, moli za dobra svećenička i redovnička zvanja, a jednako tako da Crkva slavi ljetne kvatre i moli za posvećenje ljudskoga rada jer „nema ljepše slike kako naš rad može biti blagoslovljen od slavlja euharistije“. Stoga je potaknuo prisutne da stave na oltar plod svojega rada kako bi svaki rad bio na slavu Božju i na izgradnju Kraljevstva Božjega.

U prigodnoj homiliji, vlč. Potrebić je istaknuo kako starozavjetni pisac Knjige Sirahove govori da je tražio mudrost od svoje mladosti, svjestan da istinska mudrost dolazi od Boga.

„Mi ljudi mudrost primamo kao dar od dragoga Boga. Što je ta mudrost? Mudrost je ispravan način življenja, prepoznavanja dubljeg smisla u svim stvarima, a tako i u svakodnevnici. U današnjem svijetu rad bi se mogao prepoznati kao nešto što mi služi da preživim. Međutim, biblijska mudrost govori da u radu čovjek pronalazi svoje posvećenje. Bog u kojega vjerujemo radi. Stvara svijet i čovjeka koji radeći nastavlja njegovo djelovanje i stvaranje. Prava, istinska mudrost prepoznaje u ljudskome radu mogućnost nastavka Božjega djela. Svaki put kad se opredjeljujemo za ljudski rad postajemo sličniji Bogu, doživljavajući Boga u punini“, istaknuo je propovjednik.
Pri kraju homilije potaknuo je sve prisutne da zajedno mole Gospodina da im podari istinsku mudrost u svim stvarima, ne samo u molitvi i kontemplaciji, već i u trenucima svakodnevnog služenja i rada. Poželio je da im euharistijsko slavlje bude orjentir i svjetionik da sve ono što primaju, primaju iz Božje ruke; da sve prepoznaju kao dar, kao Božju milost, te da budu spremni prepustiti sve Bogu.

Prije završnog blagoslova, vlč. Potrebić još jednom je preporučio bogoslove u molitve sestara i vjernika kako bi svi zajedno bili sugraditelji Kraljevstva Božjega.

Nakon misnoga slavlja, susret se nastavio u sestarskoj govornici gdje je časna majka M. Regina Popić, OCD, pozdravila bogoslove i vlč. Potrebića, te im obećala duhovno-molitvenu pratnju sestara.

Foto: Karmel Brezovica/IKA
 
Ispišite stranicu: