Blagdan Male Gospe proslavljen u Svetoj Mariji pod Okićem

10.9.2023.

Župljani Župe Svete Marije pod Okićem, koja se nalazi podno obronaka Plešivičke gore, su u nedjelju 10. rujna svečano proslavili „Ključko“ proštenje – vanjsku proslavu blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije.

 
U nazočnosti brojnih vjernika i hodočasnika koncelebrirano misno slavlje u dvorištu župne crkve predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Matija Pavlaković. Koncelebrirali su domaći župnik vlč. Nikola Sanjković, domaći sin Župe o. Zvonimir Rubinić, DI te pristigli svećenici iz Samoborsko-okićkog, Jastrebarskog i Karlovačkog dekanata.

Uvodeći u misno slavlje preč. Pavlaković je pozdravio domaćeg župnika, okupljene svećenike, ministrante te prisutne vjernike, napose hodočasnike pješake. „Na koncu trodnevne župne duhovne pripreme, a u okviru današnje dvadeset i treće nedjelje u nizu crkvene godine, slavimo vanjsku proslavu blagdana Male Gospe, ovdje poznatu kao „Ključko“ proštenje i to 401. godinu za redom. Slavimo otajstvo Božje ljubavi po Mariji, čije je rođenje onaj duboko prisutan, a ipak neizreciv početak, koji pobuđuje stav klanjanja Božjoj mudrosti. U slavlju ovoga lijepog blagdana spominjemo se rođenja djevojčice Marije iz Nazareta da bismo prihvatili Gospodina u Isusu Kristu“, poručio je preč. Pavlaković.U homiliji je preč. Pavlaković predstavio okupljenom mnoštvu duhovno bogatstvo blagdana Marijina rođenja koju je Bog odabrao od svih ljudi na zemlji i povjerio joj čast i zadaću rođenja samoga Boga. Poručio je da Crkva u Mariji gleda zoru novoga vremena te da po njoj dolazi „Mlado Sunce s visine“.

„U njoj će se utjeloviti Božja Riječ, a utjelovljenjem započinje povijest spasenja. Mala Gospa – neznatna službenica, kako ju evanđelja predstavljaju – velika je u Božjim očima upravo zbog neizmjernog povjerenja u tajnu koju ne razumije i zbog velike spremnosti na žrtvu, za ono što bezuvjetno prihvaća jer voli. Za nas male i u velikim zbivanjima beznačajne ljude, Mala Gospa je velika utjeha s kojom ćemo moći podnijeti sve nevolje i nerazumijevanja“, rekao je propovjednik.

Pozvao je okupljene vjernike da u blagdanu Marijina rođenja vide svoje novo rođenje po Božjoj Riječi te da im Marija bude putokaz nade i zagovornica u životu jer „danas nas Gospodin poziva da Njemu prepustimo naše osobne prošlosti jer mi vrijedimo više od pukotina i rana tih istih prošlosti bez obzira tko nam ih je stvorio, a uz to samo otvoreno i ponizno srce spremno je za takav korak“, zaključio je preč. Pavlaković.

Liturgijsko pjevanje predvodio je muški zbor „Dr. Antun Radić – Okić“ pod ravnanjem orguljaša i dirigenta Dragutina Kelečića.

Na koncu misnog slavlja vlč. Sanjković zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj domovini Hrvatskoj.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprema koju su predvodili preč. Norbert Ivan Koprivec (Velika Gorica – Navještenje BDM), preč. Dražen Karačić (Karlovac – Presveto Srce Isusovo) i preč. mr. Kristijan Gatarić (Skakavac i Vukmanić). 

Katarina Pučar

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr