Biskupi EU o financijskoj krizi i budućnosti europskih integracija

29.10.2011.

slika

"Financijska kriza i budućnost europskih integracija" tema je jesenskoga zasjedanja Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske Unije (COMECE) koje je započelo 26. listopada u Bruxellesu, u nazočnosti 23 biskupa, člana spomenutoga vijeća.

Kako javlja agencija Zenit, na skupu sudionici raspravljaju o političkim kretanjima u Europskoj Uniji te informiraju Crkvu o razvoju zakonodavstva i europskih politika. Osim toga, žele potaknuti na razmišljanje temeljeno na socijalnom nauku Crkve, kao i na izazovima koje nalaže izgradnja ujedinjene Europe.

Otvarajući skupštinu, mons. Adrianus van Luyn, rotterdamski biskup u miru i predsjednik Vijeća, osvrnuo se na financijsku krizu u svijetu, dijalog među europskim Crkvama te na nedavnu odluku Suda pravde Europske Unije kojom se embrij priznaje ljudskim bićem od začeća.

Biskupi na zasjedanju razmatraju također gospodarske i političke razloge krize na kontinentu, kao i sredstva kojima se s njom suočava, te o pouzdanju koje je bitno za rješavanje krize u političkom, gospodarskom i društvenom kontekstu. Razgovor o tim temama obogaćen je izlaganjima više laika iz svijeta gospodarstva.

Na skupu će biti razmotrena i tema "Europsko socijalno gospodarstvo tržišta. Izjava Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske Unije", o kojoj će govoriti i mons. Aldo Giordano, stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe. Osim toga, bit će predstavljeni pothvati i aktivnosti tajništva Vijeća biskupskih konferencija Europske Unije. (radio vatikan / gk)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr