Biskup Šaško predvodio misno slavlje u Župi bl. Ivana Merza u Španskom

11.10.2021.


U nedjelju 10. listopada 2021. godine pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je euharistijsko slavlje 28. nedjelje kroz godinu u Župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko.

Župljani Župe bl. Ivana Merza svoja euharistijska slavlja održavaju na otvorenom, na livadi na križanju Zagrebačke ulice i Zagrebačke avenije, mjestu buduće crkve. Tako se i ove nedjelje u hladno i kišno jutro okupilo nekoliko stotina vjernika sa svojim molitvama i nakanama u slavlju euharistije i susretu s Kristom.U samom pozdravu biskup Šaško istaknuo je: "Početna pjesma koju ste izabrali i koju smo pjevali "Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama..." iznimno je znakovita, jer djeljuje nestvarno. Čini se da ovdje nema ni vrata ni dvora. Pa ipak, ovo je dom Crkve, dom srca, kao najljepši dvori u kojima se Bog susreće s ljudima."


Tumačeći današnje evanđelje i osvrnuvši se na čovjeka koji pita "Što trebam činiti da bih zadobio život vječni?" biskup kaže: "Bit ćeš sretan ako usrećiš druge, učini sretnima druge, ako želiš biti sretan. A zatim dođi i slijedi me. Vage istinske sreće mjere najveću dragocjenost života, a to je darivanje i primanje ljubavi."Dalje u svojoj propovijedi biskup Šaško naglasio je: "Braćo i sestre, slijediti Isusa nipošto se ne temelji na žrtvizmu, nego na umnažanju: ostaviti sve, ne biti ni na što navezan, da bi se imalo sve."Za kraj mons. Šaško je svojim riječima dirnuo srca vjernika rekavši: "Otkako sam prvi put osjetio žar koji vas veže uz Krista, otkako sam vidio s kojom ljubavlju ovaj prostor doživljavate svojim, rekao sam da nemam dvojbe o plodovima koji će izgraditi i zidove,  jer je Crkva već izgrađena. Treba paziti da je kušnje ne oslabe. Ovo što sada živite dragocjenost je koja neće blijediti, jer je u konačnici davanje, a ne gomilanje", istaknuo je biskup i nastavio: "Crkva, mi kršćani vjerom znamo da smo Kristovo tijelo. Tako crkvu shvaćamo, tako ju nastojimo živjeti. No, vi to jeste: Krist na raskrižju; Krist koji susreće i Krist kojeg se ne može previdjeti; Krist koji ovdje daruje ljudima život, na kiši, na hladnoći, na suncu, ali uvijek u nutarnjoj vedrini, kao jedino što je potrebno za vječni život."Na kraju euharistijskog slavlja upravitelj župe vlč. Marko Čolak pozvao je vjernike na molitvu litanija bl. Ivana Merza i molitvu za izgradnju crke koju vjernici mole svakog 10-og u mjesecu.
 

Sanda Dinarina Mladić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr