Biskup Šaško predvodio euharistijsko slavlje o spomendanu bl. Drinskih mučenica

16.12.2013.Euharistijsko slavlje Treće nedjelje došašća, na spomendan bl. Drinskih mučenica 15. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je pomoćni biskupi zagrebački Ivan Šaško u koncelebraciji s mons. Lovrom Cindorijem i p. Petrom Galaunerom, DI.
Uvodeći u slavlje, biskup je podsjetio kako ova nedjelja posebno naglašava radost, te razlog iste „Radujte se, jer je Gospodin blizu!"

U prigodnoj homiliji biskup Šaško je naglasio kako „rijetko kao ove nedjelje može se naići ne samo na ljepotu slika i poticaja, nego i na znakove nutarnjega gibanja". U tom kontekstu je uputio na čak sedam uskličnika, bez ijednoga upitnika koje nalazimo prvome i drugom čitanju.

Kratki tekstovi s toliko naglasaka koji zadiru u dno ljudskoga bića. Uskličnici su to koji tješe, zbog preobrazbe koju Bog ostvaruje i očituje; uskličnici istodobno uznemiruju; u nama bude pitanja koja nisu izrečena. S druge strane, u Evanđelju, čak sedam upitnika – bez ijednoga uskličnika; upitnici koji odražavaju napetost, traže odgovore.

Ali dok pitaju, u tim istim rečenicama možemo osjetiti i uskličnike, posvijestio je biskup, te usredotočujući se na lik Ivana Krstitelja, naglasio je, kako on „zna koga čeka, ali, poput svih proroka, ne poznaje pojedinosti, detalje o vremenu ostvarivanja.

Zato nije lako biti prorok: pozvan od Boga naviještati Istinu, onu koja mu ne pripada i dolazi odozgor; istinu koja uznemiruje slušatelje; poznavati put, ali ne i postaje na tome putu, nepredvidivosti; znati odakle se polazi i što je cilj i moći samo usmjeriti one koji te pitaju. Zato Isus odgovara odgovorom koji je Ivan očekivao; Isus odgovara znajući da će Ivan razumjeti i osjetiti radost koja mu daje snagu i dalje gubiti i – doslovno – izgubiti glavu za ono za što je davno izgubio srce; za onoga komu se posve predao".

„Mi poznajemo Onoga koji je došao i koji dolazi i koja je cijena njegova prihvaćanja. Svojim mirom izražavamo radost zbog toga što je dokinut strah i ropstvo i da smo zahvalni Bogu koji nas čini dragocjenima po daru koji niti jedan vladar na zemlji ne može postići svom silom koja mu je na raspolaganju. Znamo da je radost lijek koji može izliječiti naše bližnje, društvo, zatrovanosti i sukobe", rekao je biskup. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr