Biskup Pozaić: Kakvo je to društvo u kojem se zlo naziva dobrim?

31.12.2010.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u petak 31. prosinca 2010. godine u zagrebačkoj katedrali u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, svećenicima i okupljenim vjernicima, euharistijsko slavlje zahvale za proteklu 2010. godinu.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Bozanić je pozvao prisutne na zahvalu: „Okupili smo se ovdje jer želimo i imamo za što reći hvala; hvala Bogu na mnogobrojnim darovima koje smo primili u protekloj građanskoj godini“.

Tradicionalno, homiliju u euharistijskom slavlju zahvale za proteklu godinu ima jedan od pomoćnih biskupa. Ove, 2010. godine, homiliju (koju u cjelosti možete pročitati ovdje) je imao pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić.

Osvrčući se na proteklu godinu, biskup Pozaić je upozorio na opasnosti koje prijete od relativiziranja vrjednosti i vrjednota: „Diktatura relativizma zahvatila je sve: i vrijeme i događaje, i stvari i ljude. Sve je na upotrebu – i na bacanje. Konzumira se stvari i prirodu – i uništava. Konzumira se ideje i pothvate – i odbacuje. Konzumira se ljude – upotrijebi, zloupotrijebi, iskoristi, po nekom sotonskom prohtjevu – i odbaci, i uništi: kao da osobe nisu slika Božja, usmjerene na život vječni. Jasno je: teror pohlepe i bezumlja nema budućnosti ni ovdje u vremenu, a pogotovu ne u vječnosti. Psalmist podsjeća: 'Vidjeh obijesna zlotvora / Gdje se k'o cedar krošnjat širi./ Prođoh, i gle – nema ga više; / Potražih ga i ne nađoh' (Ps 37,35-36) – 'ne pamti ga više ni mjesto njegovo' (Ps 103,16); 'Naše si grijehe stavio pred svoje oči, naše potajne grijehe na svjetlost lica svojega' (Ps 90,8).“

Unatoč svim negativnostima i zlima, vjernici ne smiju klonuti duhom, istaknuo je biskup Pozaić: „Božji čovjek zna biti strpljiv. I čeka – i dočeka. Kao starac Šimun, i proročica Ana – u Hramu. 'Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme' (Prop 3,1). Prolazeći ovom našom dragom Zemljom, bilo livadom cvijeća iz sna, ili pak suznom dolinom, kako kada i kako tko, ne gubimo iz vidika cilj prema kojemu smo usmjereni, za kojim čezne svaki dah i svaki treptaj našega bića, sa svetim Pavlom: 'Naša je domovina na nebesima' (Fil 3,20).“.

U homiliji, biskup Pozaić je podsjetio na neke od najznačajnijih događaja koji su se dogodili u životu Zagrebačke nadbiskupije spomenuvši tako Svećeničku godinu, đakonsko i svećeničko ređenje, imenovanje monsinjora, ređenje pomoćnoga biskupa mons. Mije Gorskoga, slavlja marijanskih svetkovina te XL. plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija na kraju kojega je obilježena 50. obljetnica mučeničke smrti kardinala Alojzija Stepinca te 12. obljetnica njegove beatifikacije.

Biskup Pozaić se osvrnuo i na medijske manipulacije i izokretanje sustava ljudskih vrjednosti upitavši: „Postoji li još netko: da ga zanima istina, da traži istinu, da živi od istine, da živi za istinu?! Ima li onih čija čast i dostojanstvo nemaju cijene i nisu na ponudu na tržištu laži i klevete, umorstva fizičkog ili moralnog?! Čovjeka može ubiti mač – i riječ. Sotona je otac laži, lažac i čovjeko-ubojica od početka (Iv 8,44) – sve tamo od raja zemaljskoga..“.

Kao veliki dar Crkvi, biskup Pozaić istaknuo je radosnu vijest o pohodu Svetoga Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj u Zagrebu, 4. i 5. lipnja 2011. godine, te pozvao na pripravu molitvom za pojedinca, obitelj i narod.

Na kraju svoje homilije, biskup Pozaić je rekao: „Mi se opraštamo od jedne godine - znajući da na putu života nismo bili sami. Ulazimo u novu godinu - znajući da ne ćemo biti sami. Ime je Božića: Emanuel - S nama Bog. Neka nam ga izmoli, i udjeli, kao i uvijek, najvjernija zagovornica Hrvatske: Velika Bogorodica Presveta Djevica Marija.“.

Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić zahvalio je svećenicima, kanonicima Prvostolnoga kaptola zagrebačkog i prebendarima Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke za njihovo slavljenje sakramenta ispovjedi,  pomirenja i pokore u zagrebačkoj katedrali, ističući da je taj sakrament najbolja priprema puta k Bogu.

Zvonko Franc,

voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik

Foto: Nedjeljko Pintarić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr