HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.05.2023.

Biskup Milovan služio misu zadušnicu za preminulog biskupa Pozaića u PuliIstarski ogranak Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva „Mons. Marcel Krebel“ organizirao je u ponedjeljak, 22. svibnja misu zadušnicu za pokojnog naslovnog pićanskog i umirovljenog zagrebačkog pomoćnog biskupa Valentina Pozaića, dugogodišnjeg duhovnika HKLD-a. Misu je u pulskoj crkvi sv. Pavla ap. predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Na početku mise prigodnim pozdravima obratio se preč. Milan Mužina, pulski dekan, župnik Župe sv. Pavla ap., a koji je ujedno duhovnih istarskog ogranka HKLD-a.

U prigodnoj homiliji biskup Milovan istaknuo je kako je pokojni biskup Pozaić bio među članovima Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva cijenjen i rado slušan. „Bio je čovjek koji je cijeli život posvetio zaštiti ljudskoga života, veličini toga dara Božjega i svetosti ljudskoga života“, rekao je biskup Milovan te podsjetio na riječi koje je na pogrebu na zagrebačkom groblju Mirogoj izrekao predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, da bez Valentina Pozaića ne bi ni bilo toga društva, on je doista čitavoga sebe ugradio u Društvo.

Nadalje, biskup je podsjetio kako je poznato da je biskup Pozaić najveći doprinos hrvatskome društvu dao promicanjem bioetike. „On je doslovno donio bioetiku kao disciplinu u Hrvatsku. Godine 1986. osnovao je Centar za bioetiku, objavio mnogo knjiga i članaka s tog područja, organizirao simpozije, nastupe u medijima, bio član mnogih povjerenstava, čak i na međunarodnoj razini. Bilo mu je jako stalo da u promicanju i zaštiti ljudskog života i njegovog dostojanstva budu uključeni i liječnici i drugi znanstvenici. Premda je bio profesor i znanstvenik, bio je redovnik, svećenik, pastoralac, kako kažemo, i rado je za svoga života i aktivnoga rada posjećivao Misionarke ljubavi, Caritas, ali i bolesnike u bolnici“, rekao je biskup.

U duhu Pozaićeva gesla „Život biraj“, biskup Milovan je naglasio: „čovjek treba birati, ali čovjeka treba odgajati da ispravno bira od djetinje, ali i kasnije dobi. Uvijek je potrebno odgajati, pomoći, osobito u odgoju mladih da bi svi naučili izabirati što dosljednije dobro.“ Podsjetio je i na riječi biskupa Pozaića „Kukavičluk pita je li nešto sigurno, taština pita je li popularno, a savjest uvijek pita je li nešto ispravno“, te u tom duhu nastavio: „i dok je katoličkim liječnicima i farmaceutima pomagao u obrani savjesti, uvijek se rado pozivao na junaka vjere i mučenika bl. Alojzija Stepinca, mučenika savjesti.“

Biskup Milovan podsjetio je i kako je Pozaić ostao u sjećanju vjernika Istre kao naslovni biskup stare Pićanske biskupije. Često je znao doći i u Pićan, ali bio je prisutan i u Puli, osobito na skupovima katoličkih liječnika. „U ovom vazmenom vremenu slavimo Kristovu pobjedu nad smrću, nad grijehom i svim silama zla. Pokojni biskup Valentin čitavoga života ispovijedao je i naviještao tu kršćansku vjeru i nadu, pa vjerujemo da je primio tu baštinu osobne vjere, a to je život vječni. Ovom misom zahvaljujemo Bogu za život i uzorno djelovanje našega svećenika, redovnika i biskupa Valentina. Sijao je Riječ Božju ustrajno čitavog života s pouzdanjem i do kraja, često i sam napadan u medijima. Znao je da plodovi rada neće biti izgubljeni“, rekao je biskup Milovan, te sve pozvao na molitvu za pokojnog biskupa Pozaića kao i za sve pokojne da dožive puninu blaženstva.

IKA/Foto: Gordana Krizman
 
Ispišite stranicu: