HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.11.2013.

Akademija "Srce i riječ za Vukovar"

U spomen na stradanje grada heroja Vukovara, Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu priredilo je u utorak, 19. studenoga akademiju "Srce i riječ za Vukovar". U pozdravnoj riječi rektor Bogoslovije mr. Anđelko Košćak podsjetio je na hrabre branitelje koji su darovali živote u Domovinskome ratu "da mi danas možemo živjeti kao slobodni građani lijepe naše domovine i da svi zajedno možemo uživati u miru".

Milosrdna sestra svetoga Križa s. Damira Biškup koja je tijekom obrane Vukovara radila kao medicinska sestra na Odjelu pedijatrije vukovarske bolnice pod vodstvom dr. Vesne Bosanac prisjetila se tih dana. Istaknula je kako je posljednjih mjeseci prije pada Vukovara, od lipnja do studenoga rođeno trinaestero djece o kojima se brinula s još jednom redovnicom, dok su još tri redovnice bile uz ranjenike. Posebno se prisjetila snage molitve. Branitelji su s krunicom oko vrata dolazili u bolnicu, a oni koji je nisu imali tražili su od redovnica da im je daju i bili su spremni s krunicom i poginuti. U tim danima, podrumskim prostorima bolnice mogla se čuti molitva krunice, a krunica se molila i na više mjesta u gradu.

Očitovala se ona "što je veća bol, Bog je bliže". Po dolasku u Zagreb i dalje je ohrabrivala prognanike, a oni su joj posvjedočili "izgubili smo mnogo, ali mnogo smo više dobili, čvrstoću vjere". Svoje svjedočenje s. Biškup popratila je pjesmama koje je napisala u spomen na Vukovar.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa primarijus dr. Josip Jelić tijekom Domovinskog rata i agresije na Bosansku Posavinu u bolnici u Slavonskom Brodu kao liječnik i rukovoditelj službe sudjelovao je u zbrinjavanju 7700 ranjenika, za čije je liječenje sakupljeno više od šest tona krvi. Sudjelovao je i u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih osoba, kao dobrovoljac u Domovinskom ratu te kao član kirurškoga tima obilazio ratišta.

Osvrnuvši se posebno na darivanje krvi za vrijeme Domovinskog rata, dr. Jelić je istaknuo da je tijekom rata 31.000 teško ranjenih operiranih u operacijskim dvoranama dobilo krv, a da ih se spasi bilo je potrebno 1,1 milijuna doza krvi. Ni jedan ranjenik u Domovinskom ratu, ni jedan civil nije umro radi nedostatka krvi, posebno je istaknuo, te s ponosom rekao kako su Austrija, Italija, Mađarska imale spremljene doze krvi da ih pošalju u Hrvatsku, no tijekom pet godina rata ni jedna doza krvi nije zatrebala izvana, sve su to dali ljudi u Hrvatskoj. U Vukovaru dva mjeseca nitko nije mogao donijeti ni jednu dozu krvi. Krv se skupljala u gradu, i tako je sakupljeno tisuće doza krvi, a krv su spremno davali i zaposlenici bolnice.

Novinar i ratni izvjestitelj za HRT Martin Vuković posvjedočio je o teškim uvjetima rada. Posebno je govorio o odlasku u Vukovar, 4. svibnja 1991, kada se u drugim dijelovima Hrvatske, pa čak ni u onim bližim gradovima nije shvaćao početak tragedije grada. Prisjetio se i ranojesenskog egzodusa Iločana te to popratio vlastitim ratnim bilješkama. Posebno je istaknuo vrijednost izvješća Siniše Glavaševića i kolega s Radio Vukovara. Oni su izuzetno zaslužni, jer ne bi se puno toga znalo o onome što se događalo da nije bilo njih, rekao je Vuković te podsjetio kako je Siniša na sve načine pokušavao animirati i svjetsku javnost.

Program je bio popraćen čitanjem odlomaka iz Svetoga pisma te propovijedi kardinala Franje Kuharića za ratnih godina. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su vokalni ansambl "Antiphonus" i Oktet zagrebačkih bogoslova i bogoslovski tamburaški sastav.

U znak zahvale za suradnju, Milan Zanoški je u ime Kluba veterana 148. brigade HV-a Zagreb-Trnje uručio zahvalnicu rektoru Košćaku.
Po završetku akademije u dvorištu Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa Službu riječi i molitvu za Domovinu, poginule branitelje, za obitelji i mir u svijetu predvodio je duhovnik bogoslovije Vlado Razum. Po završetku molitve, sudionici su u tišini lampionima oblikovali križ.

Akademiji su uz bogoslove i odgojitelje, nazočili i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, brojne redovnice, kao i hrvatski branitelji, posebice oni iz Kluba veterana 148. brigade HV-a Zagreb-Trnje.

Voditelji programa bili su bogoslovi Franjo Faltak, Dario Kral i Filip Čačković, a čitači pojedinih tekstova bili su Ivan Rončević, Željko Nestić, Ivan Koretić, Ivan Lukić, Dominik Jaić, Hrvoje Zovko, Dominik Glasnović i Kristijan Tušek. Režiju i brigu oko projekcija vodio je Tomislav Sanić, a posao oko ostalog popratnog dijela organizacije vodio je Robert Kupčak. Plakat za akademiju izradila je Blaženka Matić. (IKA)
Ispišite stranicu: