Adventska formacija animatora mladih

17.12.2013.Adventska formacija animatora mladih održana je u ponedjeljak, 16. prosinca u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Tema ovomjesečne formacije mladih, koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak bila je: „Došašće: obnavlja radost u meni“.

Na početku formacije, Povjerenik je mladim animatorima zahvalio na njihovu angažmanu oko referenduma o ustavotvornoj definiciji braka čestitavši im na hrabrosti kojom su ga iznijeli. „Ovo došašće za nas je bilo najjače došašće“, ustvrdio je vlč. Ivica te objasnio kako smo na početku ovog došašća izlaskom na referendum imali priliku potvrditi jesmo li vjernici ili nismo.

 „Danas živimo u društvu koje želi Božić svesti na kulturu“, nastavio je Povjerenik osvrćući se na mnoštvo lampica i božićnih ukrasa kojima su preplavljeni trgovi naših gradova, izlozi trgovina... te postavio pitanje: Osjećamo li mi danas uopće što je to advent? Potaknuo je mlade da promisle zašto pale adventske svijeće, zašto idu na zornice, zašto i što iščekuju te ih podsjetio da moraju biti spremni „obrazložiti nadu koja je u njima“, da moraju biti spremni svjedočiti. „Naš Božić nije naslijeđe neke baštine koju moramo čuvati, naš Božić je izraz vjere! Naš Božić ne traži masu ljudi, on traži tebe! Naš Božić ne pita što ćeš odjenuti ili pokloniti, naš Božić traži ono što će se u tebi dogoditi! Naš Božić traži radost u tebi!“ - ustvrdio je.

Povjerenik je potaknuo mlade animatore da, kroz preostalo vrijeme došašća, hodaju s Isusom, da si posvijeste da je Isus tu s njima – svakoga trena u svakoj situaciji i da kroz život koračaju s tom dubokom svijesti o Isusovoj prisutnosti. Rekavši kako su tri najvažnije stvari u došašću ispovijed, molitva i čitanje Božje Riječi, vlč. Ivica je ohrabrio mlade da ovoga Božića dopuste Isusu da se rodi u njihovu srcu istaknuvši kako tek kada doživimo rođenje u sebi, možemo slaviti Božić. „Budi svjestan da ovoga Božića Bog tebe voli i baš tebe zove na svoj rođendan“, zaključio je Povjerenik te pozvao mlade da se odazovu Isusovu rođendanskom pozivu. 

Animatori su na formaciji preuzeli knjižicu s katehezama za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se 26. i 27. travnja 2014. godine održava u Dubrovniku. Župama čiji animatori nisu bili na formaciji će kateheze biti dostavljene sljedećih dana. Prijave za SHKM počinju 7. siječnja i traju do 5. ožujka 2014. godine. Mladi se za susret prijavljuju u svojim župama, a župe potom sudionike prijavljuju Uredu za pastoral mladih koji će izvšiti prijavu organizatoru u Dubrovnik. O svim detaljima prijava, animatori mladih će biti obaviješteni do kraja tjedna putem e-maila.

Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr