HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.12.2014.

Adventska duhovna obnova zagrebačkih crkvenih pjevača

Pedesetak zagrebačkih crkvenih pjevača okupilo se u subotu 6. prosinca u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu na duhovnoj obnovi koju je predvodio rektor katedrale preč. Josip Kuhtić.
 
Susret je započeo pozdravom predsjednice HDCG-a s. Domagoje Ljubičić i zajedničkom pjevanom molitvom Srednjeg časa.
 
Preč. Kuhtić je u prvome dijelu svoga izlaganja istaknuo tri velika lika došašća: proroka Izaiju, svetog Ivana Krstitelja i Blaženu Djevicu Mariju,kao središnji lik došašća. Kroz biblijske tekstove približio je njihovu važnost i poruku za život vjernika: svoje pouzdanje staviti u Boga (Izaija), čovjek je velik onoliko koliko kroz njega prosijava Božje svjetlo (sv. Ivan Krstitelj); jednostavnost, skromnost, život u povjerenju i uronjenost u Boga (Bl. Djevica Marija).
 
U drugome dijelu predavanja preč. Kuhtić naveo je 'točke kočnice' u duhovnome životu i rastu u vjeri: 1. Rutina - postali smo robovi vlastitih običaja, rutina nas zarobljava da krenemo drugim putem; 2. Strah od rizika – strah da se krene drugim putem, da se započne novim putem; 3. Žurba i tjeskoba – padamo u nezadovoljstvo i tjeskobu kad kažemo da nemamo vremena za molitvu, za bližnjega.

»Danas ne znamo čekati, iščekivati. Robovi smo vremena. Crkva treba čekati plodove kao što sijač čeka plodove. Strpljenje je krjepost, kako stojimo s ovom krjepošću?«
 
Zaključujući predavanje rektor Kuhtić  je kroz biblijske tekstove naveo karakteristiku Kristove ljubavi, a to je sućutna ljubav i brižljivost te kroz nekoliko primjera potaknuo prisutne na promišljanje o vlastitome stavu ljubavi prema bližnjima i prema Bogu.
 
Nakon predavanja  uslijedilo je zajedničko klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu u zagrebačkoj prvostolnici.
 
Adventsku duhovnu obnovu organiziralo je Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika i Nadbiskupijski pastoralni institut.

Maruša Bartolić
Podijelite na: