Adventska duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova

3.12.2022.

U organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika u prostorima Instituta u subotu 3. prosinca 2022. godine održana je adventska duhovna obnova za voditelje i članove crkvenih zborova.

Na početku duhovne obnove sudionicima su prigodne pozdravne riječi uputili preč. mr. Ivan Lukić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, i Ruža s. Domagoja Ljubičić, predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika.Duhovna obnova započela je zajedničkom molitvom Srednjega časa, a nakon molitve preč. Lukić je započeo s prvim izlaganjem na temu "Psalmi", što je ujedno bila glavna tema ove duhovne obnove.

U prvom dijelu predavanja preč. Lukić istaknuo je važnost stvaranja odnosa s Bogom. Kroz psalme je životno opisan odnos Boga i čovjeka: od stvaranja čovjeka i svijeta do povijesti spasenja. U njima možemo naići na izražavanje različitih emocija poput pokajanja, zahvale, radosti, pouzdanja s kojima se svatko od nas može poistovjetiti, svaki onaj koji pjeva i moli psalme. Na završetku prvog dijela voditelj je izrekao ove poticajne riječi: „Probuditi radost u srcu možemo samo ako imamo odnos s Bogom.“U drugom dijelu preč. Lukić govorio je o samoj službi pjevanja u liturgiji. „Odnos s Bogom mora donijeti plodove. Što god činimo, ne činimo samo za sebe. Budimo kao stablo puno plodova, da i drugi mogu ubrati plod.“ Ako ove riječi preslikamo na liturgijsko pjevanje, tada dolazimo do zaključka da pjesma u liturgiji mora biti upućena Bogu, a tada će svaka duša pjevajući ili pak slušajući – slaviti Boga. „Učinimo svoje srce plodnom zemljom. Slušajmo, surađujmo, prihvaćajmo Božju riječ. Tada će se Bog roditi u našim srcima.“, riječi su kojima je voditelj završio izlaganja.

Nakon izlaganja sudionici su se uputili u Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca u kojem je voditelj imao kratki ispit savjesti nakon kojeg je uslijedilo euharistijsko klanjanje. Svi sudionici su imali mogućnost svete ispovijedi, a za vrijeme euharistijskog klanjanja pjevani su psalmi „Bog mi je svjetlost i spasenje“, „Blizu je Gospod naš, blizu je naše spasenje“ i „Uzdah se u Gospodina“.Duhovnoj obnovi prisustvovalo je pedesetak sudionika koji su na ovaj način učvrstili zajedništvo te se duhovno pripremili za predstojeće blagdane.

Petra Hrvačić, mag. mus.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr