Adventska duhovna obnova za trajne đakone

19.12.2013.U Kući susreta „Tabor“ u Samoboru održana je u utorak, 17. prosinca 2013. godine adventska duhovna obnova za trajne đakone.
Adventsku duhovnu obnovu vodio je fra Ivan Matić, OFM, voditelj Kuće susreta Tabor, a uz sedamnaestoricu trajnih đakona na obnovi je sudjelovao i dr. Tomislav Markić, biskupski vikar za trajne đakone i ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, koji je ujedno i organizator trajne formacije trajnih đakona.

Na početku obnove fra Ivan je održao nagovor o vremenu Došašća kao milosnom, dragocjenom i darovanom vremenu u kojemu Bog ima plan sa čovjekom. Osvrnuvši se na pitanje, što za nas znači vrijeme koje dolazi, fra Ivan je potaknuo na razmišljanje o milosti Božjoj i našoj spremnosti prihvaćanja trenutka života te upitao koliko svojim predanjem možemo odgovoriti na Božju volju, na ono što Bog od nas očekuje.

Vrijeme došašća je poziv preispitati koliko smo predani iščekivanju Kristovog dolaska. Prorok Izaija kao prorok iščekivanja priprema nas na dolazak Isusa Krista, Ivan Krstitelj pokazuje na Isusa dok se u Blaženoj Djevici Mariji ostvaruje punina i po njoj Spasitelj dolazi na zemlju, istaknuo je voditelj, te dodao da se milost Božja ne može očekivati ako ne dopustimo da uđe u nas i da se po njoj očituje onaj koji želi iscijeliti naše rane. Zaključio je da naše svjedočenje mora biti ispunjeno milošću kako bi bilo autentično.

U drugome dijelu adventske duhovne obnove, đakoni su imali mogućnost za sakrament pomirenja, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje s molitvom Večernje, koje je predvodio i na kojoj je propovijedao fra Ivan Matić. Obnova je završila zajedničkom večerom pod kojom je predvoditelju obnove đakon Ilija Nikolić zahvalio, a starijem naraštaju trajnih đakona čestitao petu obljetnicu đakonskoga ređenja.
Dario Prskalo

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr