Advent na Šalati za Caritasove obitelji

22.12.2014.Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu 19. prosinca organizirala je tradicionalni koncert pod nazivom »Advent na Šalati«, a sav prihod prikupljen od popratne karitativno-prodajne izložbe božićnih ukrasa i kolača bit će darovan Caritasu Zagrebačke nadbiskupije za potrebe deset socijalno-ugroženih obitelji.

 
U pozdravnom govoru mnoštvu, okupljenom na »susretu ljudi dobroga srca i darežljivih ruku« u crkvi Srca Isusova u Voćarskoj 106, ravnatelj gimnazije dr. Marijan Franjčić naglasio je da se ova karitativna glazbeno-likovna manifestacija organizira već dvanaestu godinu zaredom s religiozno-pedagoškim ciljem čuvanja i promicanja radosno-pokorničkih karakteristika Došašća.
 
»Danas smo svjedoci neprimjerenih načina zlorabe kršćanskih simbola i tradicije, koje se utapa u ozračje koje nema nikakvih vrijednosnih poveznica s kršćanstvom. Različiti organizatori u nas priređuju neobična slavlja u kojima je za Božić Bog gotovo nepotreban jer se promiče neka čudna 'potrošačka građanska religija' štetna za čovjeka. Još je uvijek mnogo 'božićnih koncerata' u vremenu Došašća, među čijim organizatorima ne nedostaje i crkvenih službenika, koji istodobno protestiraju i prokazuju sve druge koji Crkvi i vjernicima 'kradu Advent' počevši već s božićnim dekoracijama, ozračjem i aranžmanima odmah iza blagdana Svih svetih«, izjavio je dr. Franjčić, istaknuvši kako sve to nije slučaj s ovom manifestacijom koja stavlja u središte repertoara koncerta i popratne karitativne akcije vjeru u Boga i ljubav prema čovjeku u potrebi.
 
Prije završne pjesme koncerta, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar zahvalila je na trudu kojega je u pripremu i ostvarenje ove manifestacije uložilo četiristotinjak učenika i učenica, pedesetak profesora i profesorica i brojni roditelji polaznika/ica gimnazije te je posebno naglasila: »Vaša dobrota i humanost ogrijat će mnoga srca ovoga Božića, srca obitelji koja nemaju dovoljno sredstava da razvesele svoju djecu da Božić bude onakav kakvog ga svi priželjkujemo.«
 
U programu, kojega je oblikovala prof. Ankica Juričić, sudjelovali su sljedeći izvođači: Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije; Profesorski zbor »Didaskaloi«, koje je uvježbala prof. Ankica Juričić; »Bogoslovski oktet«, kojega je uvježbao Marko Domiter; ŽVS »Sestre Krstanović« - Marija, Mateja, Lucija, Iva i Ružica; Tamburaški orkestar »Razigrane žice«, koje je uvježbala prof. Silvija Mužak; solisti: Regina Tadić, (4.c, sopran), Domagoj Turjak (3.c, tenor), Vedran Jakić (1.a, orgulje), Mirko Barun (4.b, orgulje), Kristijan Kozina (4.d, glasovir); Gudački trio - Brigita Marić (3.a, violina), Željka Starčević (1.a, violina) i Miriam Čizmek (1.b, violončelo).
 
Program su vodili Ana Šišmanović (4.a) i Mirko Barun (4.b).

Stjepan Moškatelo

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr