30.000 mladih tražit će put prema novoj solidarnosti

17.12.2011.

slika

Oko 30.000 mladih iz cijele Europe i s drugih kontinenata okupit će se 28. prosinca u Berlinu na 34. dionici Hodočašća povjerenja koje organizira Zajednica iz Taizea.

Na susretu koji će potrajati do 1. siječnja mladi će zajedno tražiti novi polet i put prema novoj solidarnosti zajedno s Crkvama i stanovnicima Berlina koji će ih primiti. Zajedničke molitve i razmišljanja o duhovnim, socijalnim, umjetničkim, političkim i gospodarskim temama obilježiti će susret koji će se prvi put održati u glavnom gradu Njemačke.

Po dolasku sudionici će dobiti pismo brata Aloisa, priora Zajednice iz Taizea, koje nosi naslov "Prema novoj solidarnosti". Iako je ljudska solidarnost uvijek bila nužna, ona se treba stalno obnavljati i pomlađivati izražavajući se na nove načine, piše brat Alois u pismu koje je prevedeno na više od pedeset jezika. Suočeni smo s previranjima svjetske ekonomije, promjenama geopolitičke ravnoteže i porastom nejednakosti, pa prior postavlja pitanje: "Bi li to mogao biti poticaj na više razmišljanja o izborima koje činimo u svom životu?"

Svakog jutra mladi će se okupljati u 160 župa i razmišljati zajedno s ljudima iz Berlina koji ih primaju o različitim temama iz Pisma iz Taizea 2012: povjerenju među ljudima, povjerenju u Boga, "Kristu zajedništva", pokušavajući biti "sol zemlje".

Poslijepodnevni program susreta 29. i 30. prosinca nudi izbor od petnaest različitih tema. U jednoj od radionica dva brata Zajednice govorit će o životu i viziji brata Rogera, utemeljitelja Zajednice iz Taizea (1915.-2005.). U drugoj će se sudionici moći susresti sa svjedocima iz doba Berlinskog zida. Moći će upoznati službu podrške izbjeglicama, posjetiti "Bode muzej", prisustvovati koncertu ili razgovarati o mjestu mladih u današnjem društvu. Riječi Dietricha Bonhoeffera (1906-1945): "Pred Bogom i s Bogom mi živimo bez Boga" bit će tema radionice za one koji žele razgovarati o vjeri u svijetu u kojemu za Boga više često nema mjesta.

Poslijepodne 31. prosinca bit će sastanci po zemljama ili regijama iz kojih sudionici dolaze kako bi zajedno s braćom iz Taizea razmislili kako nastaviti "Hodočašće povjerenja" nakon povratka kući i kako krenuti prema novoj solidarnosti.

Tijekom Susreta sudionici će svaki dan sudjelovati u zajedničkoj molitvi u 13,15 i u 19 sati na berlinskom velesajmu u četiri velika paviljona posebno uređena za tu prigodu. Brat Alois će se svaki dan obratiti prisutnima za vrijeme večernje molitve. Njegove će riječi također biti objavljene na mrežnoj stranici, kao i prijenos zajedničke molitve uživo. (ika / gk)

Detaljni program susreta, kao i pismo brata Aloisa mogu se pronaći na mrežnoj stranici Zajednice iz Taizea www.taize.fr.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr