13. prikaz Živih jaslica: "Vrijeme milosti"

27.12.2021.

Veliki broj posjetitelja zaprešićkog kraja okupio se 26. i 27. prosinca u blizini crkve sv. Ivana Krstitelja kako bi svjedočili 13. Živim jaslicama, biblijskom prikazu Isusovog rođenja u organizaciji Udruge Stepinčeve oaze mira i Župe sv. Petra apostola u Zaprešiću.Novu predstavu Vrijeme milosti u osam činova osmislio je trajni đakon Ilija Nikolić. Radnja započinje u konačištu gdje vlasnici svratišta, Izak predstojnik sinagoge i njegova žena Sara, razgovaraju. Sara otkriva svom mužu Izaku da je u svratište primila mladu trudnu ženu i njezinog muža iz Galileje. Taj razgovor prekida rimska vojska, a rimski satnik Markus daje naredbu da Marija i Josip konačište moraju ustupiti njegovim vojnicima. Marija i Josip izbačeni iz konačišta odlaze na poljane Betlehema. Betlehemski pastiri mole starog Abinadaba da ih nauči molitve iz kojih se iščitava čežnja za Mesijom. Čin Isusovog rođenja obogaćen glazbom, plesom i svjetlosnim efektima razveselio je najmlađe posjetitelje.U nastavku zanimljivog scenarija gledatelji su mogli vidjeti anđela koji se javio pastirima i otkrio im mjesto Kristova rođenja. Tri mudraca, u pratnji rimske vojske, dolaze kod kralja Heroda. Herod uz pomoć pismoznanaca i starih spisa otkriva mudracima mjesto rođenja. Na putu prema betlehemskoj štalici pastiri i kraljevi zajedno dolaze i prinose darove novorođenom Kralju. Radnja završava velikom srećom i svjedočenjem pastira i mudraca dijeleći međusobno dojmove u susretu s Novorođenim Kraljem. Prvoga dana uprizorenja okupljeno mnoštvo pozdravili su gradonačelnik Željko Turk i zaprešićki dekan vlč. Ivan Frkonja. Najmlađi sa svojim roditeljima poslije predstave mogli su biti u neposrednoj blizini domaćih životinja. U ovaj hvale vrijedan projekt uključeno je pedesetak osoba, a pripreme su trajale mjesec dana. Cijelu predstavu popratio je zbor mladih “Stijene”.U Zaprešićke jaslice već tradicionalno pomaže župa sv. Petra apostola, Grad Zaprešić i Turistička zajednica Zaprešić. O velikoj kompleksnosti cjelokupne organizacije najbolje su rekli  sudionici predstave:
“Dugi niz godina organiziramo žive jaslice i to je jedan od naših glavnih projekata. I ove godine smo se angažirali. Nekoliko su dana trajale tehničke pripreme, uz one glumačke koje su bile nešto duže. Ljudi iz naše Udruge, župljani - sudjeluje 50-ak ljudi, što se kaže, od 7 do 77 godina. Jedna farma u blizini svake godine nam daje životinje", objašnjava Ante Gelo iz Udruge Stepinčeva oaza mira.“Ovo su po redu naše 13. jaslice. Sjećamo se kako je taj Betlehem 2009. bio skroman, učili smo. Svake godine nešto novo. Tako smo ove godine pripremili novu predstavu Vrijeme milosti. Vezano je uz ovu situaciju gdje, vjerujem, da Bog na svoj osobit način progovara i kroz ovakve evanđeoske prizore. Želim zahvaliti župi i Gradu Zaprešiću koji nas i financijski potpomaže. I TZ Grada Zaprešića. Zahvaljujem se svim našim dobročiniteljima. Posebna zahvala ide našim članovima koji su se gotovo mjesec dana zdušno pripremali. Za kostime svakako trebamo zahvaliti našoj članici gospođi Jadranki Šandar koja o njima već dugi niz godina vodi brigu. Ona je prava kostimografkinja. Nitko ne može izaći na scenu dok ga ona ne pregleda. To sve nekako s ljubavlju napravi”, rekao je Ilija Nikolić, predsjednik Udruge Stepinčeva oaza mira.“Ovo mi je već peti ili šesti put da sudjelujem u živim jaslicama. Pripremali smo se mjesec dana. Zaista smo ove godine htjeli napraviti malo drugačije za sve, od najmlađih do najstarijih da shvate poruku”, otkrio je Tvrtko Tunjić koji u predstavi ima ulogu pastira.

“Mi jesmo Rimska vojska koja donosi red u Jeruzalem. Mrsimo planove kraljevima. Ali na kraju se sve završi s tim da se svi mi poklonimo velikom kralju Isusu Kristu. Nas dvojica smo dugo godina u Stepinčevoj oazi mira. I od Kristove muke do živih jaslica uvijek imamo neke predstave. Ovim putem bih pozvao sve mlade koji su zainteresirani da nam se pridruže i vjerujem da neće pogriješiti”, rekao je Josip Lacić u ulozi Rimljanina.Svetu Obitelj uprizorila je obitelj Mihalić sa svojim prvim sinom Antunom. U ulozi Josipa tako se našao Martin Mihalić, dok je Mariju utjelovila Dominika Mihalić.

“On je stvarno dobro podnio. Mi smo se jako počašćeno osjećali. Drago nam je da u ovo vrijeme u kojem je dosta sekulariziran Božić da smo mogli sudjelovati u ovakvome projektu. I da se to još uvijek održava po našim gradovima”, rekla je Dominika Mihalić u ulozi Marije.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr