110. obljetnica posvete crkve u Krašiću i blagoslov obnovljene sakristije

21.9.2023.

Na blagdan sv. Mateja, apostola, 21. rujna, ujedno i dan posvete krašićke župne crkve Presvetog Trojstva svečanu misu i blagoslov obnovljene sakristije predvodio je preč. Vladimir Cvetnić, župnik Župe sv. Jurja mučenika i Presvetog Imena Marijina u Odri.

 
Suslavili su svećenici iz Jastrebarskog dekanata na čelu s dekanom i župnikom u Draganiću preč. Miroslavom Lesičarom, zatim župnik iz Desnica i Plešivice vlč. Stjepan Halužan, gvardijan Franjevačkog samostana u Jastrebarskom fra Velimir Tomašković, dvojica krašićkih domaćih sinova: vlč. Darko Pužin, župnik sv. Klare djevice i vlč. Ivan Torbar, župnik u Donjoj Lomnici te domaći župni upravitelj vlč. Ivan Vučak.

Na početku mise, upravitelj župe vlč. Vučak uveo je vjernike u obred blagoslova te se prisjetio 1913. godine i dana posvete crkve, a predslavitelj preč. Cvetnić izrekao je blagoslovnu molitvu i zazvao Božji blagoslov nad obnovljenom sakristijom „koja neka bude uvijek Bogu na slavu i ljudima na korist.“

Krašićanci su prije više od 100 godina sami skupljali novac i to više od 20 godina kako bi mogli izgraditi crkvu. Krašićka crkva sagrađena je u samo dvije godine, od 1911. do 1913. godine pod budnim okom arhitekta Stjepana Podhorskog koji nije dao srušiti staru krašićku župnu crkvu sv. Triju Kraljeva nego je dao nadozidati na nju novu crkvu posvećenu Presvetom Trojstvu.Crkva je građena u vrijeme mladenaštva bl. Alojzija Stepinca koji je rođen 8. svibnja 1898. godine i kršten u staroj župnoj crkvi, dok je sakrament potvrde i mladu misu slavio u novoj krašićkoj crkvi.

Na misi su sudjelovala i brojna djeca iz Osnovne škole „Kardinal Alojzije Stepinac“, posebice prvopričesnici i ministranti.

Liturgijsko pjevanje predvodila je i svirala časna sestra Valerija Sakač, Služavka Malog Isusa dok je pjevao zbor župe Krašić „Josip Vraneković“.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Vučak zahvalio je svima na molitvi te posebno na svim darovima kojima su se vjernici uključili u obnovu krašićke sakristije, a u znak zahvalnosti i na trajni spomen blagoslova obnovljene sakristije poklonio je preč. Cvetniću križ, umjetničko djelo akademskog kipara Vida Vučaka koji će ujedno krasiti obnovljene prostore sakristije.


Vlč. Vučak podsjetio je okupljeni Božji narod da će se 25. obljetnica proglašenja blaženim kardinala Stepinca proslaviti 30. rujna u Mariji Bistrici i 1. listopada u Krašiću.

IKA

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr