10 događaja koji su obilježili 2017. godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji

29.12.2017.

Na izmaku građanske godine, donosimo pregled događaja i susreta koji su nam darovani i koji su obilježili 2017. godinu u našoj mjesnoj Crkvi.
 
Proglašenje Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji
 
Na 330. obljetnicu otkako je Hrvatski sabor jednoglasno izabrao svetog Josipa za posebnoga zaštitnika Kraljevstva Hrvatske, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglasio je 19. ožujka Godinu svetog Josipa na području Zagrebačke nadbiskupije.

„U otajstvu spasenja sveti je Josip vršio očinsku zadaću prema Isusu i bio je postavljen na čelo Svete Obitelji. Već nam to pokazuje njegovo življenje odnosa s Bogom, Stvoriteljem, ali jednako tako i odnosa prema dvama gorućim pitanjima za čovjeka i narod: pitanje otajstva života i pitanje obitelji“, ističe Kardinal u svome Proglasu, dodajući da je Godina svetog Josipa prigoda da mi, vjernici Zagrebačke nadbiskupije, dok slavimo njenu Drugu sinodu u poniznosti osluškujući Duha Svetoga te moleći snagu njegovih darova, razmatramo svoj poziv i u njemu živimo po primjeru svetoga Josipa.Središnja proslava Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji održana je 10. lipnja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Godina svetog Josipa na području Zagrebačke nadbiskupije traje do 19. ožujka 2018. godine.
 
Odreknuće od službe pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Valentina Pozaića
 
Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 13. svibnja priopćenje u kojem stoji da je Sveti Otac Franjo prihvatio ostavku na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije mons. Valentina Pozaića, zbog zdravstvenih razloga.Tim je povodom zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio pismo svećenicima Zagrebačke nadbiskupije, u kojem ističe da je kao zagrebački nadbiskup istinski zahvalan Gospodinu što je njegovoj službi, ali i cijeloj našoj Nadbiskupiji, u osobi biskupa Valentina, tijekom proteklih dvanaest godina, darovao dragocjenoga pomoćnika i suradnika.

Naši mladomisnici
 
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je 17. lipnja u zagrebačkoj prvostolnici euharistijsko slavlje u kojem je za prezbitere zaredio šesnaestoricu đakona, od kojih petoricu za Zagrebačku nadbiskupiju i jedanaestoricu za redovničke zajednice.

Euharistijskim slavljem ujedno je cijela nadbiskupijska zajednica zahvalila Bogu za biskupsko služenje pomoćnog biskupa zagrebačkog u miru mons. Valentina Pozaića.Sveti red prezbiterata za Zagrebačku nadbiskupiju primili su:
  • Mario DUKIĆ, r. 24.12.1986., Zagreb, župa sv. Petra apostola, Zaprešić;
  • Danijel HAČKO, r. 12.7.1984., Zagreb, župa sv. Ana, Sveta Jana;
  • Krunoslav KOLAR, r. 29.3.1988., Zagreb, župa Presvetog Trojstva, Kraljevec na Sutli;
  • Željko NESTIĆ, r. 11.11.1979., Zagreb, župa Uznesenja BDM, Brezovica;
  • Tomislav ŠAGUD, r. 22.5.1986., Zagreb, župa sv. Blaža, Zagreb.
Projekt gradnje Caritasovog objekta za mlade koji moraju napustiti domove i siromašne studente

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u lipnju je započeo kampanju pod nazivom „Da život imaju“ kojom prikuplja sredstva za gradnju objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove kao i za siromašne studente.

Izgradnja objekta, na adresi Selska cesta 165 u Zagrebu, trebala bi biti završena krajem 2018. godine. Projektom će se osigurati smještaj za trideset i jednog korisnika. Vrijednost radova rušenja stare zgrade i izgradnje novog objekta iznosi 8,7 milijuna kuna.Kamen temeljac blagoslovio je 12. rujna pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.
 
Blagoslov obnovljenih zgrada Nadbiskupijskoga i Kaptolskog arhiva

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je 5. srpnja slavlje blagoslova obnovljene zgrade Nadbiskupijskoga i Kaptolskog arhiva na zagrebačkom Kaptolu 27.


 
Pozdravne riječi prije obreda uputio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, istaknuvši kako smo „danas došli ovamo da bismo vidjeli, zahvalili i molili pred još jednim preobražajem riječi squalida snagom restauracije, snagom izvedene obnove, tako da bi tekst o sadašnjemu stanju ove kuće mogao glasiti: Pulchrissima splendeo (splendida sum) renovata – Prelijepa blistam obnovljena“.
 
Odlazak fra Bonaventure Dude

Fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba blago je u Gospodinu preminuo 3. kolovoza u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva.Većinu života živio je i djelovao u Franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Bio je jednostavna i sveta života. Smatran je najuglednijim franjevcem na hrvatskom jezičnom području.

Zaređeno šesnaest đakona

Pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško predvodio je 30. rujna euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Mijom Gorskim te okupljenim provincijalima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i Božjim narodom, zaredivši šesnaest novih đakona.Sveti red đakonata za Zagrebačku nadbiskupiju primili su:

Ivan BRAOVAC, župa Isusova uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Dario KRAL, župa sv. Blaž, Zagreb;
Filip MARIĆ, župa Isusova uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Matija NOVAČKI, župa sv. Ane, Lobor;
Toni POTREBIĆ, župa sv. Nikole, Krapina;
Kristijan TUŠEK, župa sv. Mihaela, Mihovljan;
Marko TOPLAK, župa BDM Kraljice sv. Krunice, Remetinec;
Alen VRBEK, župa Uzvišenja Svetog Križa, Sveti Križ Začretje.

Državni tajnik Svetog Oca Franje, kardinal Parolin u Zagrebu - blagoslov Velike dvorane HKS-a
 
Na poziv zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin doputovao je 29. listopada u Zagreb. Kardinal Parolin doputovao je u Zagreb u povodu blagoslova nove, Velike dvorane na kampusu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, na kojem je održao i Lectio magistralis.Državni tajnik u sklopu svog pohoda susreo se s predstavnicima drugih vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj, biskupima HBK-a, Predsjednicom RH i Predsjednikom Vlade RH.

U zajedništvu s hrvatskim biskupima predvodio je euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici, a drugog dana boravka u Zagrebu predvodio je euharistijsko slavlje u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, gdje se susreo s bogoslovima i njihovim odgojiteljima.

Zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

U veljači, ožujku i studenome održana su tri zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva, Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja te Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu bile su teme ovogodišnjih sinodskih zasjedanja, a završno zasjedanje predviđeno je 9. veljače 2018. godine.Euharistijsko slavlje završetka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije u zagrebačkoj prvostolnici s početkom u 19 sati, na Stepinčevo 10. veljače 2018. godine predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
Advent na Periferiji

Projektom „Advent na periferiji“ Zagrebačka nadbiskupija željela je predstaviti jedan dio svojih karitativnih aktivnosti u kojima naša mjesna Crkva već godinama izlazi na egzistencijalne periferije.

Papa nas podsjeća da je potrebno „izaći“ iz naših okvira i „poći“ prema svima, osobito prema periferijama, onim materijalnim i duhovnim. Premda je, kako kaže Sveti Otac u svojoj Poruci za 1. svjetski dan siromaha, u suvremenom svijetu teško jasno definirati siromaštvo, ono nas na bezbroj načina svakodnevno proziva, u tisućama lica obilježenih patnjom, isključenošću, zlostavljanjima, izvanrednim zdravstvenim situacijama i nezaposlenošću…Naša je dužnost, na koju nas je pozvao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojem pismu uz Svjetski dan siromaha, uočiti one koji oskudijevaju, a ništa ne traže, već samozatajno nose križ svojeg siromaštva.

Tijekom vremena došašća, u kratkom video formatu predstavljen je rad ovih pet institucija/organizacija na području Zagrebačke nadbiskupije koje se bave karitativnom djelatnošću:
 
•         Pučka kuhinja Župe sv. Josipa na Trešnjevci
•         Caritasovo prihvatilište za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu
•         Caritasov Dom za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi
•         Caritasovo Obiteljsko savjetovalište
•         Udruga za osmišljavanje života osobama s invaliditetom „JOB“

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr