Priopćenje s XI. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, Bjelovar, 21. veljače 2012.

 
U Biskupskome ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru u utorak 21. veljače održana je XI. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine na kojoj su – pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića – bili nazočni svi biskupi metropolije.
 
Nakon pozdrava biskupa domaćina, mons. Vjekoslava Huzjaka, koji je istaknuo radost što ponovno u mladoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji može ugostiti biskupe metropolije u razmatranju crkvenih pitanja koja imaju značenje za cjelokupno hrvatsko društvo, kardinal Bozanić u uvodu se osvrnuo na "novu evangelizaciju", na najavljenu Opću Sinodu o toj temi te na "Godinu vjere" koju će 11. listopada 2012. godine (o 50. obljetnici početka Drugoga vatikanskog koncila i o 20. obljetnici od objave Katekizma Katoličke Crkve) proglasiti papa Benedikt XVI.
 
U nastojanjima oko nove evangelizacije najveću odgovornost imaju navjestitelji evanđelja, posebno svećenici. Upravo je odgoj budućih svećenika bila središnja tema sjednice. O bogoslovskome praktikumu u pastoralnom i socijalno-karitativnom smislu biskupima je izvješće iznio preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.
 
Biskupi su razmotrili postojeće stanje i programe za bogoslove praktikante i osvrnuli se na pitanja: rasta u vjeri; učvršćivanja odluke za svećeničko zvanje; upoznavanja s pastoralnim radom; stjecanja znanja i vještina potrebnih za djelovanje u pastoralu; mjesta svećenika u župnoj zajednici; suradnje s vjernicima laicima; izgrađivanja odgovornosti, duha služenja, ljudskosti i osjetljivosti za potrebe bližnjih. Istaknuta je važnost usklađenosti obveza studija i praktikuma, kao i organiziranja vremena tijekom ljetnih praznika.
 
Biskupi su posvetili pozornost inicijativi "Missio Metropolis – Misije u gradovima" upravo sada, kada ta inicijativa započinje i traje tijekom ovogodišnje korizme. Donesene su i početne odluke o organiziranju nacionalnoga hodočašća u Rim, početkom studenoga ove godine. Odlučeno je da će Varaždinska biskupija u zajedništvu biskupa metropolije 30. rujna 2012. godine proslaviti 15. obljetnicu biskupije.
 
U svojoj pastoralnoj odgovornosti biskupi nisu zaobišli niti sadašnja događanja u hrvatskome društvu te njihov utjecaj na pastoralna pitanja u metropoliji, ističe se u priopćenju sa sjednice. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr