Priopćenje povodom laži objavljenih u članku Jutarnjeg lista pod naslovom „Dobili zemljište od Vlade za Sveučilište pa ga sad dali za trgovački centar!“, Zagreb, 20.ožujka 2012.

 
Ovim putem obraćamo se vjernicima i zainteresiranoj javnosti povodom neistina iznesenih u naslovu naslovne stranice te u članku Jutarnjeg lista broj 4913 od 20. ožujka na stranicama 4 i 5 kojeg potpisuje novinarka Vanja Nezirović pod naslovom „Dobili zemljište od Vlade za Sveučilište pa ga sad dali za trgovački centar!“.

Laž je i zlonamjerno podmetanje izraženo u naslovu na naslovnoj stranici Jutarnjeg lista da je „Vlada poklonila zemljište Kaptolu, a oni ga dali i za gradnju šoping-centra“.

Ista laž se ponavlja i u naslovu članka na stranicama 4 i 5: „Dobili zemljište od Vlade za Sveučilište pa ga sad dali za trgovački centar!“, a provlači se cijelim tekstom navedenog članka.

Zagrebačka nadbiskupija nije dobila na poklon zemljište i nekretnine u Ilici, kako to zlonamjerno i lažno ističe Jutarnji list u članku novinarke Vanje Nezirović, nego je te nekretnine zamijenila u okviru povrata za bespravno oduzete nekretnine u vrijeme komunističkog režima koje se nalaze u Vlaškoj ulici (tzv. „Mali Vatikan“), a koje Vlada Republike Hrvatske nije bila u mogućnosti vratiti.

Laž je i zlonamjerno podmetanje Jutarnjega lista da je davanjem u koncesiju zemljišta oštećeno Hrvatsko katoličko sveučilište te s time u skladu prevareni i oštećeni građani Republike Hrvatske.

Laž je također da se radi o gradnji „šoping-centra“.
           
Pravo na vlasništvo, kao i slobodno raspolaganje s vlasništvom temeljno je pravo zagarantirano svim važnim deklaracijama o pravima.
   
Sve je to bilo lako provjerljivo, ali „Jutarnji list“ ipak se odlučio za širenje neistina i narušavanje vjerodostojnosti novinarske profesije.
 
Nadbiskupski duhovni stol

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr