HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.11.2014.

Poruka u povodu početka Godine posvećenog života

U povodu početka Godine posvećenog života Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) uputili su na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu, 21. studenoga, zajedničku poruku redovnicama, redovnicima i laicima posvećenima u svijetu.

Poruku su supotpisali predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovački biskup Mate Uzinić i predsjednik HKVRPP fra Jure Šarčević, OFMCap.

U poruci se podsjeća da je inicijativu za Godinu dao papa Franjo, odredivši da se od 1. prosinca 2014. do 2. veljače 2016. proslavi Godina posvećenog života. Na tragu Papina poziva izraženog i u apostolskoj pobudnici "Radost evanđelja" kako valja "izaći iz sebe", te biti "Crkva u izlasku", što znači živjeti slobodu Božjega poziva, u poruci se ističe važnost nadahnjivanja na izvornoj karizmi svake pojedine zajednice.

Takvo usklađivanje dovodi do "izlaska" osoba posvećenog života i čitavih zajednica iz sebe samih, te ih otvara djelovanju Duha Svetoga. Pritom valja izbjeći opasnost da se u sukobu između ideala i stvarnosti osporava sve što je do sada činjeno, ali i opasnost pasivnog pristajanja uz sadašnje stanje.

Krizu, koja se često očituje i kao kriza zvanja za posvećeni život, valja shvatiti kao izazov za promjene i poziv na osobno obraćenje, ali i na zauzetije zajedničko nasljedovanje Gospodina, zauzetiji zajednički hod kroz pustinju na putu izlaska. Pritom je od temeljnog značenja povjerenje u Boga koji izabire, poziva i šalje.

Živeći i djelujući s takvim povjerenjem redovnice, redovnici i Bogu posvećeni laici u svijetu postaju znak Božjeg kraljevstva i u našem hrvatskom društvu opterećenu neimaštinom, nepovjerenjem i podjelama različitih vrsta, ističe se u poruci. Ističe se i da je Godina posvećenog života prilika i za cijelu Crkvu u našem narodu da još snažnije uoči vrijednost tog oblika života.

U tome će posebnu ulogu imati i slavlja otvaranja Godine posvećenog života koja će biti organizirana u pojedinim biskupijama, a najavljuje se i Nacionalno hodočašće i susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika u svijetu 14. ožujka 2015. u Mariji Bistrici.

U poruci je upućen poziv svim redovnicama, redovnicima i Bogu posvećenim laicima u svijetu da se u molitvenom ozračju zauzeto uključe u pripremu, obilježavanje i odgovorno življenje Godine posvećenog života, "kako bi vrijedan biser njihova poziva ponovno u našoj domovini zasjao punim sjajem". (IKA)
Ispišite stranicu: