HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.11.2014.

Animator – poziv za koji se pripremamo



U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u ponedjeljak, 10. studenoga održana je druga formacija animatora mladih u novoj pastoralnoj godini, a predvodio ju je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivica Budinšćak.

Ne bojte se!

Povjerenik se u kratkom nagovoru na početku formacije osvrnuo na odlomak iz Matejeva evanđelja u kojemu Marija Magdalena i druga Marija po Isusovu uskrsnuću dolaze na grob (usp. Mt 28,1-8). Postavivši mladima pitanje: „Što je moj prvi dan u tjednu i kakav je osvit toga dana?“, vlč. Ivica je mladim animatorima protumačio da u osvit vide ono što nisu vidjeli u mraku. Pojasnio im je kako su veliki trenuci koji ih osnažuju u vjeri, poput animatorskog ljeta ili velikih hodočašća, njihovi “potresi“ te kako bi ti događaji trebali biti prilika za otkotrljati kamen, ostaviti staro iza sebe i krenuti u novi početak. 

„Mnogi krenu, shvate da je preteško i stanu, ali onima koji ustraju Gospodin govori: 'Ne bojte se!'“, ohrabrio je Povjerenik mlade animatore.

Na kraju kratkog nagovora usporedio je reakciju žena s poslanjem animatora. One otiđoše žurno s groba (...) te otrčaše javiti njegovim učenicima (usp. Mt 28,8). Pojasnio je mladim animatorima da se upravo zbog ovoga svakog mjeseca i okupljaju na svojoj redovitoj mjesečnoj formaciji animatora. „To znači biti animator, to je poziv za koji se pripremamo – otrčati i javiti drugima“, zaključio je.

Do susreta mladih u samo par koraka

U drugom dijelu formacije, mladi su, podijeljeni u tri skupine, imali zadatak pantomimom prikazati određeni evanđeoski ulomak.

Ovom kratkom vježbom koja je mlade zabavila i nasmijala, Povjerenik je mladima htio praktično pokazati kako brzo, jednostavno i kreativno mogu osmisliti susret mladih na svojim župama. Mladim je animatorima okupljenima na formaciji predstavio i knjižicu „Vodič kroz bioetiku za mlade“ koja ovih dana stiže na njihove župe te ih potaknuo da i tu knjižicu iskoriste za rad s mladima u župi.

Ohrabrio ih je da se ne zabrinjavaju da moraju imati odgovor na sva pitanja, već da traže odgovor među sobom. „Samo imajte mašte!“, poručio je mladim animatorima.
 
Na kraju formacije, Povjerenik je mlade podsjetio kako je u tijeku natječaj za dodjelu stipendija Fonda „Mladi za mlade“ te ih potaknuo da se i sami prijave ili preporuče natječaj svojim prijateljima. Također, posebno je pozvao mlade da Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije putem e-adrese web@pastoralmladih.hr redovito obavještavaju o događanjima za mlade u svojim župama te šalju vijesti i fotografije za objavu na mrežnoj stranici Pastorala mladih.

Povjerenik je mlade pozvao na prvo klanjanje za studente u novoj akademskoj godini koje će se u četvrtak održati u zagrebačkoj katedrali.

Klanjanje će pjesmom animirati Nadbiskupijski zbor mladih, a ono će biti u znaku bl. Alojzija Stepinca. Mlade je animatore posebno pozvao da mole za Stepinčevu kanonizaciju, a na kraju formacije zajedno su izmolili Molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: