HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.12.2019.

Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića



 Božićna poruka nadbiskupa zagrebačkoga
kardinala Josipa Bozanića
 
»Što god vam rekne, učinite!«
Susret hrvatske katoličke mladeži – Zagreb 2020.
 
 

 Draga braćo i sestre!

1. Ovih božićnih dana otvarate vrata svojih domova da biste sa svojim župnicima i župnim suradnicima podijelili zajedništvo vjere i Božje ljubavi koja u našu svakidašnjicu unosi blagoslov, vraća radost i jača nadu, darujući svjetlo i snagu Duha Svetoga za životne teškoće. Pridružujem se tomu pohodu i zajedništvu pozdravom: Mir kući vašoj i svima koji prebivaju u njoj!

Ni jedan dom nije isključen, ma kako bio skroman; ni jedan čovjek nije nevažan, bez obzira kroz kakve kušnje prolazio. Iz toga blagoslova nisu isključeni ni oni koji osjećaju samoću i napuštenost, nesigurnost i tjeskobu. Štoviše, molitvom Crkve i kršćanskom ljubavlju Božja milost prihvaćanja i radosti postaje vidljivijom. Bog se utjelovio radi svake žene i svakoga muškarca, uzevši ljudsku narav. U Bogu je svaka naša radost i trpljenje. Ne postoji način da nam Bog bude bliži od onoga što je za nas učinio Isus, utjelovljeni Božji Sin.

U tom duhu pišem ovu poruku te vam zahvaljujem na spremnosti da je pročitate i razmotrite nekoliko misli s kojima vam dolazim u ozračju slavlja Rođenja našega Gospodina.
 
Trostruko Božje očitovanje

2. Otajstvo Božića obuhvaća sav stvoreni svijet: ljude, životinje, prirodu, svemir. Ipak, biblijski navještaj raščlanjen je na nekoliko središnjih očitovanja koja znače ispunjenje proroštva i čežnje onih koji su iščekivali Spasitelja.

U božićnom vremenu liturgija pjeva o trostrukom Božjem očitovanju. Spominje poklonstvo mudraca, to jest očitovanje ljudima koji ne pripadaju izabranomu narodu, jer Isus je »svjetlo na prosvjetljenje naroda«. Očitovanje Ljubljenoga Sina u krštenju na Jordanu, osobito kao znak onima koji su upoznali Zavjet dan ocima. Nadalje, očitovanje na svadbi u Kani Galilejskoj, gdje je Isus objavio svoje prvo znamenje, čudesno djelo pretvaranja vode u vino. To je očitovanje usmjereno prema zajednici Crkve.

U ovoj se poruci želim zadržati upravo na Isusovu znaku i ljepoti objave koju nam Isus daruje na svadbi u Kani Galilejskoj. Na to se osjećam potaknut zbog toga što su naši mladi vjernici za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji ćemo proslaviti u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine, kao geslo izabrali riječi Blažene Djevice Marije što ih je izgovorila upravo tom prigodom u Kani: »Što god vam rekne, učinite!« (Iv 2, 5). To su Marijine posljednje riječi koje su nam ostale zapisane u Evanđeljima, te ih gledamo kao dragocjenu baštinu i poticaj za naš kršćanski život.
 
Bog se združuje s radošću ljudi

3. Isusov dolazak na svijet na najdublji i najljepši način objavljuje Božju ljubav prema ljudima i prema svemu svijetu što ga je stvorio. U Kani se objavljuje kao Zaručnik Božjega naroda u Novom savezu ljubavi. Kršćanski je život, kako kaže papa Franjo, »odgovor na tu ljubav, poput povijesti dvoje zaljubljenih«. »Bog i čovjek se susreću, traže se, nalaze se, slave se i vole… Sve ostalo posljedica je toga odnosa. Crkva je Isusova obitelj u koju se unosi njegova ljubav, a to je ona ljubav koju Crkva čuva i želi darivati svima. Voda je neophodna za život, ali vino izražava puninu gozbe i radost slavlja« (Opća audijencija, 8. lipnja 2016.).

Primjećujemo da znamenje u Kani sjedinjuje puno važnih ljudskih sastavnica, među kojima su svakako najvažnije: Božja prisutnost, obiteljsko svadbeno zajedništvo, nepredvidive životne teškoće, poslušnost Bogu, zauzetost za bližnje, punina života. Gospodin je u Kani očitovao svoju slavu po kojoj su učenici povjerovali.

Svadba je slavlje ljubavi i nade. Zaručnici se prihvaćaju i obvezuju na uzajamno darivanje za budućnost u skladu s onim što im Bog povjerava. Isusova prisutnost na toj svadbi pokazuje Boga koji se združuje s radošću ljudi, ne samo s duhovnom radošću, nego sa svime što određuje slavlje. Znakovi toga su voda i vino, jedno nužno za život, a drugo simbol radosti i novosti koju Bog omogućuje u našem životu, ne samo za nas, nego i za naše bližnje.

S Kristom sve započinje iznova

4. Mladi vjernici, pripremajući Susret hrvatske katoličke mladeži, prepoznali su snagu i ljepotu toga znamenja i polazeći od njega razmatraju svoj život, traže Kristovu novost i svjedoče svoju privučenost Kristom, s kojim žele živjeti radost u zajedništvu s drugima. Posebno su prepoznali Marijinu blizinu, njezinu velikodušnost i pozornost, njezin šapat Isusu o potrebi koja bi mogla dovesti u pitanje radost zajedništva. Time se očituje majčinska osjetljivost, njezino zauzimanje i posredovanje. Mladi svjedoče i vjerničku sigurnost u Isusovo poslanje koje donosi utjehu.

Presveta Bogorodica Marija uči nas vjerovati, od početne do zrele vjere, te nadati se u poslušnosti Božjoj riječi i njegovu planu s nama. Marijina sigurnost i posvemašnja raspoloživost za Kristovu novost vodi do preobrazbe praznine u puninu, ravnodušnosti u ushićenje, uobičajenosti u neočekivano vjerničko iskustvo koje ne prestaje.

Marija svakomu od nas govori: Što god vam rekne, učinite! i time nam daruje duhovni put kojim smo pozvani ići u svom životu u vjeri: prihvatiti Gospodina u svoj život; slušati njegovu Riječ; ugraditi je u skladan odnos vjere i života.

Naši nas mladi pozivaju da i otajstvo Božića živimo u tom svjetlu. Već u betlehemskoj noći vidimo da život bez prihvaćanja Krista ostaje u tami, praznini i hladnoći, u tjeskobi i sebičnosti koja vodi u nasilje. Kristova prisutnost privlači i rasvjetljuje, vodi ljude jedne prema drugima, preobražava srca. S Kristom sve započinje iznova, dobiva smisao, a siromaštvo, odbačenost i razni oblici trpljenja postaju novim prilikama u kojima je djelotvorna Isusova riječ: »Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste« (Mt 25, 40).
 
Otvorite svoje domove i prihvatite mlade

5. Braćo i sestre, vjernici Zagrebačke nadbiskupije, pozivam vas da u jeku pripreme Susreta hrvatske katoličke mladeži budete zauzeti dionici toga lijepoga i važnoga događaja kojemu smo mi kao Crkva zagrebačka domaćini. Doći će nam mladi iz svih hrvatskih nadbiskupija i biskupija, iz Bosne i Hercegovine te drugih zemalja Europe i svijeta. A dok se ovih mjeseci mladi vjernici diljem naše Nadbiskupije pripremaju posebnim programima, oni u to uključuju i sve ostale vjernike.

Upućeni smo jedni na druge napose molitvom. Stoga vas pozivam da u svojim obiteljima, u župnim zajednicama i raznim vjerničkim skupinama molite za mlade, za Susret hrvatske katoličke mladeži i za plodove toga Susreta. Molitva je za nas kršćane ne samo preduvjet naših djela, nego u sebi već sadrži plodove.

Osim toga, s posebnom vas gorljivošću pozivam da otvorite svoje domove i prihvatite mlade koji će tom prigodom doći u našu Nadbiskupiju. Razna nam prijašnja organizacijska iskustva govore da je najljepše kad su mladi smješteni po obiteljima. Time se očituje puno više od davanja smještaja. Susreti u obitelji, premda bili i kratki, omogućuju upoznavanje, zajedništvo, ostavljaju tragove koji se nerijetko pretvore u nove životne putove. Time se i župne zajednice u kojima su mladi primljeni obnavljaju i učvršćuju; zaživi posebnost povezivanja s ostalim mjesnim Crkvama i vjernicima.

Za daljnje obavijesti o mogućnostima i potrebama uključivanja u organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži obratite se svomu župniku, župnomu vikaru, župnim suradnicima, a sve novosti pratite na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.
 
Živimo pogleda uprta u Dijete i mlade

6. Dragi vjernici, raduje me da ovaj Božić živimo pogleda uprta u Božji dar Djeteta i u našu katoličku mladež koja pokazuje ugrađenost u život naše Crkve. To nam je poticaj da budemo zahvalni za svoju vjeru i za svoje bližnje; da prepoznajemo razne darove po kojima nam Gospodin vraća radost življenja; da čuvamo dragocjenost braka i obitelji, kao i svjedočku postojanost vjerničkih zajednica; da se zalažemo za vrjednote kršćanske kulture; da se zauzimamo za napredak domovine i služimo ljudima u potrebi.

Želeći čestit Božić u vašim srcima i obiteljima, molim za sve vas blagoslov u novoj 2020. godini! U molitve uključujem sve koji su daleko od svojih domova. Bog koji je postao čovjekom i one koji su bili daleko doveo je blizu. U toj blizini otvorimo svoja srca Utjelovljenoj riječi, dok nam Bogorodica ponavlja: Što god vam rekne, učinite!

Obilje božićne radosti i mira želi vam
 
                                      Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
 
U Zagrebu o Božiću 2019. godine.
 
Ispišite stranicu: