HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.12.2019.

Proslava svete Barbare u Belcu



Blagdan sv. Barbare, zaštitnice rudara, posebno smo proslavili u Župi BD Marije Snježne u Belcu koncelebriranim misnim slavljem  4. prosinca u 17 sati, u organizaciji družbe Braće Hrvatskog Zmaja.



Misno slavlje u crkvi sv. Marije Snježne predvodio je fra Tomislav Glavnik, vikar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a u kocelebraciji sudjelovali su još domaćin vlč. mr. Milan Pušec, vlč. Vladimir Kerečeni iz Župe sv. Kvirina na Pantovčaku, vlč. Josip Komorčec Pepek, nekadašnji župnik iz Bedekovčine i mons. Lovro Cindori, nekadašnji upravitelj Svetišta Majke Božje Bistričke.

Na početku misnog slavlja fra Tomislav Glavnik spomenuo se pojedinih članova družbe Braća Hrvatskog Zmaja zaslužnih za obnovu najljepše barokne crkve u Hrvatskoj; sami cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi u crkvi započeti su upravo na oltaru sv. Barbare 1993. na inicijativu tadašnjeg predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te uz potporu donacija iz INA-e.





Fra Tomislav Glavak je u homiliji dao primjer vezan Evanđelje (Mt 15, 29-37) gdje Isus propovjeda uz Galilejsko jezero te nasiti narod sa sedam kruhova i malo riba ...". Svaki od nas živi uz jedno svoje Galilejsko jezero. Svaki od nas živi, kao što Evanđelje kaže u svojevrsnoj pustinji gdje nemamo mnogo toga. Ali svaki od nas isto tako ima priliku susresti Gospodina koji će utješiti, ozdraviti i zaokružiti cijelo biće i neće otpustiti nas gladne. Tako ćemo i mi večeras iz Belca otići nahranjeni, ohrabreni i prijateljstvom združeni jer nije nas povezala niti krv, nije nas okupilo nikakvo interesno povezivanje nego nas povezuje ljubav - ljubav prema Kristu, ljubav prema Crkvi i ljubav prema sv. Barbari, ako hoćete. I što čovjek čini - iza sebe ostavlja trag i to ga uzdiže u visine. Zato kad kažemo, ne bez razloga, da ova crkva spada među najljepše barokne crkve u našem narodu - takva jer je netko tu bio, jer je netko volio da bude izgrađena takva, a drugi su pak bili tu jer su htjeli da bude obnovljena i da bude na korist svima nama, da bude brdo blaženstava gdje ćemo mi učiti i slušati riječ Gospodinovu i spremati se za vječni susret u nebu. I zato dao Bog da se nakon ovog života sastanemo u nebeskom kraljevstvu na toj vječnoj gozbi. Da nam tijelo bude rasterećeno, a duša učvršćena i spremna za vječnost."

Misno slavlje pratio je župni crkveni zbor pod voditeljstvom Marka Maleka Solgata uz muzičku pratnju na orguljama koje je svirao Karlo Frtalj.
 
Nakon mise bio je kraći muzički program te predstavljanje knjige "Ščitarjevski župnik, mučenik, Dragutin Jesih i braća svećenici obitelji Jesih". Knjigu je predstavio sam autor Ivan Nađ, a u istoj se spominje i nekadašnji belečki župnik Ljudevit Jesih, zaslužan za mnogobrojne inicijative i projekte u Župi Belec u prvoj polovici 20.st.


 
Proslava blagdana sv. Barbare završila je klanjanjem, a potom je na župnom dvoru slijedio sastanak nedavno osnovane Marijine Legije uz polaganje prvih obećanja - svoje obećanje Mariji dale su Barica Sambolić i Ljubica Hanžek.
 
Ivana Sambolić
Ispišite stranicu: