HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.07.2019.

Zlatomisničko slavlje preč. Petra Ribarića u rodnoj župi Sveta Jana



U župnoj crkvi svete Ane, u Gorici Svetojanskoj, u petak, 26. srpnja 2019., svečanim misnim slavljem u 11 sati, preč. Petar Ribarić, župnik župe sv. Ivana Krsitelja – Desinec, zahvalio je Bogu za 50 godina svećeničke službe. Uz mons. dr. Jurja Batelju, propovjednika, i vlč. Josipa Gonana, domaćeg župnika, na Misi su koncelebrirali svećenici Jastrebarskog dekanata te svećenici rodom iz župe Sveta Jana, kojih je trenutno šest na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji. 

Svetojanska crkva bila je ispunjena vjernicima koji su na ovo slavlje pristigli iz raznih krajeva jaskanskog kraja i iz župa gdje je zlatomisnik vršio svoju službu, a nazočan je bio i predstavnik Grada Jastrebarskoga. Propovjednik, dr. Batelja, u svojoj homiliji naglasio je kako se zlatomisnik radosno i spremno odazvao pozivu i slijedio Gospodina iako nije mogao znati što ga čeka u svećeničkom služenju koje je započelo u vrlo izazovna vremena za vjernike i svećenike. U svim tim izazovima pred njima je jasno sjajio lik blaženog Alojzija Stepinca, a zlatomisniku i lik župne zaštitnice svete Ane, čija ju oltarna slika u župnoj crkvi, zajedno sa sv. Joakimom, prikazuje kao majku i učiteljicu.    

Nakon popričesne molitve čestitke su preč. Ribariću uputili i svoj dar predali vjernici župe Svete Jane koji su ponosni i na ovu veliku obljetnicu svećeničke službe, ali i na novog bogoslova koji svoj put prema svećeničkom služenju započinje ove jeseni u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Zahvaljujući se na izrečenoj čestitci, zlatomisnik je svojoj rodnoj župi kao dar predao dvije misnice: mladomisničku i misnicu u kojoj je proslavio svoju zlatnu misu u župi Desinec, 23. lipnja 2019. 

Uz župljane rodne župe, čestitku je zlatomisniku uputio i kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, koji je preč. Ribariću odao priznanje za „pastoralnu gorljivost i svećeničku vedrinu“ kojom je privlačio ljude Kristu te je zamolio „Gospodina da nagradi sve dobro i plemenito u vaših pedeset svećeničkih godina. Neka vaša zlatna misa bude izraz zahvalnosti za poziv i izabranje kojim ste postali dionik u Kristovoj svećeničkoj, proročkoj i kraljevskoj službi“. 

Petar Ribarić rođen je u Dragi Svetojanskoj 2. siječnja 1944. Osnovnu školu završio je u Sv. Jani, a klasičnu gimnaziju, sjemenište i bogosloviju u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1969. u zagrebačkoj katedrali po rukama apostolskog administratora Zagrebačke nadbiskupije mons. Franje Kuharića. Mladu misu proslavio je 20. srpnja 1969. u Svetoj Jani. Nakon toga obnaša službu župnog vikara u župi sv. Blaža (1970.-1976.), te službe upravitelja župa: sv. Luke – Travno i Dugave (1976.-1982.), Svih Svetih-Sesvete (1982.-1996.), Svete Marije pod Okićem (1996.-2001.). Svoju svećeničku službu od 2001. do umirovljenja 2019. vršio je kao župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Desincu. (T.H./foto: jastrebarsko.hr)
Ispišite stranicu: