HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.11.2018.

Holywin u Karlovcu



Uoči blagdana Svih svetih, Zajednica mladih katolika Karlovac (Zamak) organizirali su jubilarno, 5. izdanje Holywina. U Pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu u srijedu 31. listopada, mladi su brojnim Karlovčanima u predstavi pod nazivom "Vedrog orla sjaj" predstavili lik blaženog Ivana Merza.
 
Maske, vještice i izrezbarene bundeve postali su simboli noći uoči Svih svetih. Kako bi ponudili nešto novo i drugačije mladi s područja cijele Hrvatske tu večer posvećuju svetima. Predstavljaju njihov lik publici te time podsjećaju na važnost okretanja k vjerskim i hrvatskim običajima. I Karlovčani su sudjelovali u proslavi ovog događaja. Do sada su predstavili brojne likove svetaca, dok su se za ovu odlučili posvetiti samo jednom, blaženom Ivanu Merzu.



Predstava se odnosi na njegove mladenačke dane, kako je on provodio vrijeme sa svojim kolegama te na koji je način on uzor u svakodnevnom životu, istaknula je tom prigodom redateljica predstave Lorena Kasunić.

Čak 30-ak glumaca, osmoškolaca, srednjoškolaca i studenata sudjelovalo je u predstavi. Za svakog od njih ovo je posebno iskustvo, te se svake godine iznova odlučuju sudjelovati u novoj predstavi.



Lijepo mi je da sam već dugo dio ove tradicije, opet sam dio glumačke ekipe, opet glumim i nadam se da će se to nastaviti još jako, jako dugo vremena, zaključio je Boris Sertić, glumac koji je utjelovio lik blaženika.



Sve je krenulo 2003. godine u Zagrebu, a polako se proširilo i po drugim gradovima. Holywin se ove godine obilježavao u čak u 18 gradova u cijeloj zemlji, te postaje se popularniji trend među mladima koji žele sačuvati običaje koje su im prenijeli njihovi preci.

Na Svi svete slavimo ljepotu Božjeg stvaranja koja se očituje u konkretnom čovjeku koji tako živi da može uči u Nebo. Danas slavimo sve one ljude koji su ušli u Nebo, bili oni na kalendaru ili ne. Drago mi je da mladi grada Karlovca to prepoznaju, rekao je rektor Svetišta, mons. Antun Sente, te dodao kako osim poruke da je moguće ostvariti svetog i u današnje vrijeme mladi glumci svjedoče svojim zajedništvom.



Na osobit se to način vidi u predstavi u kojoj su u prvom planu "mladi glumci" srednjoškolci, dok su u pozadini studenti. Upravo ti "stariji mladi" pomlađuju svoju zajednicu koja se redovito tjedno okuplja pri svetom Josipu u Karlovcu zaključio je mons. Sente.



Predstavi je prethodilo misno slavlje koje je predvodio vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar u župi Svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim selima. Misu je pjesmom animirao zbor mladih iz "Lilium" iste župe.

Marija Vuković
 
Ispišite stranicu: