Kardinal Bozanić pohodio u potresu teško stradalu župu Čučerje

6.7.2020.POSLUŠAJTE KARDINALOVU HOMILIJU


FOTOGALERIJA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je u nedjelju 5. srpnja 2020. godine u potresu teško stradalu župu Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju te predvodio euharistijsko slavlje u kapeli sv. Leopolda Bogdana Mandića u naselju Dankovec. Uz Kardinala koncelebrirali su župnik župe preč. Dragutin Mostečak, pastoralni pomoćnik preč. Vlado Razum i nadbiskupski tajnik vlč. Ivan Lukić.Na početku slavlja Kardinala i prisutne vjernike pozdravio je župnik preč. Mostečak. Zahvalio je Kardinalu na pohodu ovoj župi i vjernicima koji su teško pogođeni potresom 22. ožujka, ali koji ne gube nadu da će Bog i ovu nevolju okrenuti na dobro. Zahvalivši na pozdravu, Kardinal je uvodeći u slavlje rekao kako je svaka teškoća s kojima se vjernici susreću na svom putu za Isusom izazov za novi početak i rast u pozivu na svetost.U homiliji, Kardinal je tumačeći riječi navještenog evanđenja kojima Isus poziva svoje učenike na nasljedovanje istaknuo kako smo Bogu najbliži tada kada živimo onako kako je Isus živio. Nasljedujući Isusa mi se sve više približavamo Bogu Ocu, otkrivamo Njegovo Lice, a to je Lice ljubavi i milosrđa. Isusov poziv - "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.", pokazuje nam tu Isusovu ljubav. Isus nas ne poziva na trpljenje bez smisla, na patnju u samoći, Isus nas poziva da svoje križeve, svoje patnje, svoj životni put hodimo s Njime. On želi na sebe preuzeti naše križeve, biti s nama u svakoj životnoj situaciji. 

Isus je zato i došao među nas - da nas spasi, da nam vrati naše dostojanstvo djece Božje i da nam dade mir, jer jedino Isus može dati mir i spokoj našim dušama, rekao je Kardinal pozvavši okupljene da bez straha predaju Isusu svoje živote i otvore se Njegovu Duhu.

Prije završnog blagoslova, Kardinalu su na pohodu zahvalili pastoralni pomoćnik u župi preč. Razum te župnik preč. Mostečak koji je istaknuo važnost Kardinalovih ohrabrenja župnoj zajednici koja je stradala u potresu. Kardinal je zahvalio preč. Razumu i preč. Mostečaku na njihovom radu u župi te najavio gradnju privremenog prostora koji će služiti za liturgijska i druga slavlja dok se župna crkva ne obnovi.Po završetku euharistijskog slavlja, Kardinal je u pratnji preč. Mostečaka i preč. Razuma obišao oštećenu župnu crkvu i župni dvor. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr