HR

Pastoral

„Put pravednosti u suočavanju sa spolnim zlostavljanjem maloljetnika u Crkvi“

Knjiga „Put pravednosti u suočavanju sa spolnim zlostavljanjem maloljetnika u Crkvi. 100 pitanja - 100 odgovora“ autora Mihaele Kenđel i Josipa Šalkovića objavljena je u izdanju Glasa Koncila.
 
U knjizi je sabrano 100 najčešćih kanonskopravnih pitanja koje je sastavila Mihaela Kenđel, studentica teološko-religijskih znanosti na Institutu religijskih znanosti pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te 100 stručnih odgovora, koje donosi prof. dr. sc. Josip Šalković, nastavnik na Katedri kanonskog prava Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nastala je kao svojevrsni odgovor na različita pitanja postavljena tijekom nastave kanonskog prava, tribina i susreta, na pitanja upućena crkvenim sudovima i službenicima pravde, na različite natpise, intervjue, priloge u medijskom prostoru i dr.

Pomoću određene teme i pripadajućeg pitanja želi se brzo doći do potrebnih odgovora kako u kanonskopravnoj teoriji, tako i u kanonskopravnoj praksi. Pitanja su svrstana u dvanaest tema koje prate tijek (faze) kanonskoga kaznenog postupka, put ozdravljenja i obnove te prevencije spolnog zlostavljanja maloljetnika.

Osim studentima, sadržaji knjige mogu pomoći ordinarijima, klericima, redovnicima, žrtvama, okrivljenicima, crkvenim i civilnim pravnicima i širem čitateljstvu kao svojevrsni mali „priručnik“, koji vodi od vijesti o počinjenju možebitna kažnjiva djela na kanonskom području do konačnog zaključka kaznenog postupka i ozdravljenja žrtava, okrivljenika i same zajednice u kojoj se zlodjelo dogodilo.

Odgovornost Crkve uključuje i zaštitu maloljetnika kao dio poslanja i djelovanja svih crkvenih zajednica, stoga ova knjiga želi biti bar mali doprinos u promicanju kulture njihove zaštite u crkvenom i društvenom okuženju.

IKA/Glas Koncila
Ispišite stranicu: