HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Vraćanjem kupole završena prva faza obnove samostanske crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu



Nakon tri godine na zvonik zagrebačke crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu u ponedjeljak, 19. lipnja, vraćena je kupola u kojoj se nalazi povelja o obnovi franjevačkog samostana.
 
Unutar kupole stavljena je povelja u kojoj je opisano kako je zaslugom Vlade Republike Hrvatske preko Fonda solidarnosti financirana konstruktivna obnova franjevačkog samostana na zagrebačkom Kaptolu. Povelja u kupoli sadrži dva dokumenta: jedan su potpisali zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto i gvardijan samostana fra Smiljan Berišić, a drugi ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i provincijski ekonom fra Ivan Utješinović. „Povijesno je to svjedočanstvo za nova vremena”, kazao je provincijalni ministar Krišto neposredno prije vraćanja kupole.

 
Prethodnoga dana, nakon mise zahvalnice, provincijal Krišto je pri blagoslovu kupole istaknuo kako je s podizanjem kupole završena prva faza obnove samostana. Trenutno vjernici slave nedjeljnu misu u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškoga, no, kazao je, nadaju se kako će se od jeseni misa moći slaviti svakoga dana u crkvi na Kaptolu.
 
Fra Milan je nadalje napomenuo kako osim kaptolskog samostana, nakon potresa 2020. su oštećeni i brojni drugi franjevački samostani i crkve na području Banovine, Hrvatskog zagorja i prigorja – sve do Slavonskoga Broda.
 
O tim obnovama, osim franjevaca koji u tim samostanima borave, vodi računa provincijalni ekonom fra Ivan Utješinović, koji je u ponedjeljak izrazio zahvalnost Vladi RH, ministrici kulture te brojnim stručnjacima i ljudima dobre volje koji su doprinijeli obnovi.
 
Provincijski je ekonom istaknuo kako je naglasak bio najprije na obnovi crkve kako bi se vjernici mogli čim prije vratiti, no nakon potresa su razmješteni i brojni franjevci koji su živjeli u kaptolskome samostanu. „Kada je Božja kuća spremna, onda će biti za braću kuća spremna”, poručio je.
 
Krovište samostana je već pri kraju, a kako kaže fra Ivan: „Vjerujem da će polako, tokom iduće godine, od nekako Antunova do Božića iduće godine i samostan biti spreman zajedno s prostorijama u koje će onda naši vjernici dolaziti”. Najprije će se nastojati obnavljati prostorije uz crkvu kao što su razgovaraonice, potom muzejski dijelovi i klaustar, a na koncu i franjevačke ćelije, odnosno sobe. Nakon 30. lipnja, kaže fra Ivan, polako će se skidati skele unutar crkve.

 
Povratku kupole nazočila je ministrica Nina Obuljen Koržinek. „Samostan je puno stariji nego što se mislilo”, kazala je. „Na mnogo gradilišta u Zagrebu ova obnova je otkrila neke povijesne detalje ili slojeve za koje nismo znali”.

IKA/Foto: Filip Ećimović
Ispišite stranicu: