HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2018.

Proslavljena župna svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću



U nedjelju 24. lipnja u župi sv. Petra ap. u Zaprešiću, euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Ivica Mršo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, proslavljen je blagdan sv. Ivana Krstitelja, nebeskog suzaštitnika ove prve župe u Zaprešiću. U prepunoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u koncelebraciji uz upravitelja župe, zaprešićkog dekana Ivana Frkonju, bili su nazočni svećenici Zaprešićkog dekanata i svećenici drugih župa Zagrebačke nadbiskupije.

U riječima dobrodošlice domaći župnik Frkonja pozdravio je predsjedatelja misnog slavlja vlč. Ivicu Mršu, predstavnike civilnih vlasti, sve predstavnike različitih kulturno umjetničkih društava i gradskih udruga koje djeluju u gradu Zaprešiću: „Krist nas je danas okupio za ovaj euharistijski stol. Neka nam svima susret s Njime bude na posvećenje, za duhovnu okrepu i radost u svakodnevnom životu, za mudro i razborito vodstvo u svima našim poslovima.“ U uvodnom dijelu misnog slavlja vlč. Mršo zahvalio se na srdačnim riječima dobrodošlice i čestitao svim župljanima i hodočasnicima župni titular te dodao kako nas sv. Ivan Krstitelj i kroz ovo posebno euharistijsko slavlje želi poučiti da je Bog s nama.



Na početku svoje nadahnute propovijedi predsjedatelj Mršo istaknuo je kako hrvatski narod u čast ovom velikom svecu posvećuje crkve, kapele, a svoja sela i gradove daje po svečevom imenu. Propovjednik je rekao da svi kao vjernici trebamo ući u riznicu bogatog svečevog života i učiti se od onoga koji je bio tako velik, a opet tako ponizan. U svom promišljanju vlč. Mršo upozorio je na našu lošu demografsku obnovu, ali još više o ugroženosti djece i mladih u svijetu koji su svakodnevno izloženi svakovrsnim pogiblima današnjeg vremena: „Više milijunske brojke su zastrašujuće i u nebo vapijuće, brojke djece koja umiru od gladi, o djeci ubijenoj u majčinim utrobama, o djeci robovima po tvornicama, o djeci vojnicima, o djeci seksualno zlostavljanoj, o djeci beskućnicima, o djeci koja raspačavaju drogu.“

U nastavku svoje propovijedi vlč. Ivica Mršo naglasio je da na svako dijete trebamo gledati kao na dar, a ne pravo: „Svako je dijete Ivan“. Nazočnim roditeljima je rekao da je vrijeme provedeno sa svojim djetetom najbolja investicija i najbolje što čovjek može učiniti za svoje dijete. „Na žalost živimo u vremenu kada imamo svega osim vremena, nemamo vremena ni za sebe, ni za djecu, ni za mlade, ni za Boga.“



Vlč. Ivica je iščitavajući znakove vremena u kojem živimo upozorio kako u odgoju djece i mladih ne bi smjeli dopustiti da ih ovaj svijet, materijalne stvari, novac, krivi odgoj u obitelji i mediji odvedu u krivom smjeru nego da ih duhovnost, obiteljsko zajedništvo i molitva pripremaju za život. Na kraju svoje propovijedi vlč. Mršo pozvao je na molitvu za djecu i mlade: „Kao što je sv. Ivan obradovao mnoge, neka i naša djeca budu radost svojim roditeljima, obitelji, zajednici, narodu, Crkvi i Bogu“.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj je uz veliki broj vjernika sudjelovao Puhački orkestar, članovi Lovačkog društva, DVD – Zaprešić, KUD ban Josip Jelačić, Kuburaško društvo, članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića. Završni blagoslov svim sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio je vlč. Ivica Mršo na ulaznom platou nove crkve sv. Ivana Krstitelja. Na kraju misnog slavlja svećenici, ministranti i mnogi hodočasnici ponovno su ušli u crkvu sv. Ivana Krstitelja te su u ophodu oko glavnog kipa sv. Ivana Krstitelja molili. Zatim je uslijedilo paljenje ivanjskog krijesa u blizini crkve sv. Ivana Krstitelja, a kojemu je također nazočio veliki broj vjernika i građana Zaprešića. 



Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja. Grad Zaprešić pobrinuo se da zajedno s članovima HVIDRE – Zaprešić počaste svoje sugrađane na glavnom trgu Ivana Pavla II. prigodnom okrepom i veselicom. Ovogodišnja proslava Ivanja u ovoj župi obilježena je trodnevnom duhovnom pripravom koju je sva tri dana predvodio vlč. Boris Jozić župi vikar iz župe sv. Petra iz Zagreba.

                                                                                                               Ilija Nikolić,
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: