Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslavljena župna svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću



U nedjelju 24. lipnja u župi sv. Petra ap. u Zaprešiću, euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Ivica Mršo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, proslavljen je blagdan sv. Ivana Krstitelja, nebeskog suzaštitnika ove prve župe u Zaprešiću. U prepunoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u koncelebraciji uz upravitelja župe, zaprešićkog dekana Ivana Frkonju, bili su nazočni svećenici Zaprešićkog dekanata i svećenici drugih župa Zagrebačke nadbiskupije.

U riječima dobrodošlice domaći župnik Frkonja pozdravio je predsjedatelja misnog slavlja vlč. Ivicu Mršu, predstavnike civilnih vlasti, sve predstavnike različitih kulturno umjetničkih društava i gradskih udruga koje djeluju u gradu Zaprešiću: „Krist nas je danas okupio za ovaj euharistijski stol. Neka nam svima susret s Njime bude na posvećenje, za duhovnu okrepu i radost u svakodnevnom životu, za mudro i razborito vodstvo u svima našim poslovima.“ U uvodnom dijelu misnog slavlja vlč. Mršo zahvalio se na srdačnim riječima dobrodošlice i čestitao svim župljanima i hodočasnicima župni titular te dodao kako nas sv. Ivan Krstitelj i kroz ovo posebno euharistijsko slavlje želi poučiti da je Bog s nama.



Na početku svoje nadahnute propovijedi predsjedatelj Mršo istaknuo je kako hrvatski narod u čast ovom velikom svecu posvećuje crkve, kapele, a svoja sela i gradove daje po svečevom imenu. Propovjednik je rekao da svi kao vjernici trebamo ući u riznicu bogatog svečevog života i učiti se od onoga koji je bio tako velik, a opet tako ponizan. U svom promišljanju vlč. Mršo upozorio je na našu lošu demografsku obnovu, ali još više o ugroženosti djece i mladih u svijetu koji su svakodnevno izloženi svakovrsnim pogiblima današnjeg vremena: „Više milijunske brojke su zastrašujuće i u nebo vapijuće, brojke djece koja umiru od gladi, o djeci ubijenoj u majčinim utrobama, o djeci robovima po tvornicama, o djeci vojnicima, o djeci seksualno zlostavljanoj, o djeci beskućnicima, o djeci koja raspačavaju drogu.“

U nastavku svoje propovijedi vlč. Ivica Mršo naglasio je da na svako dijete trebamo gledati kao na dar, a ne pravo: „Svako je dijete Ivan“. Nazočnim roditeljima je rekao da je vrijeme provedeno sa svojim djetetom najbolja investicija i najbolje što čovjek može učiniti za svoje dijete. „Na žalost živimo u vremenu kada imamo svega osim vremena, nemamo vremena ni za sebe, ni za djecu, ni za mlade, ni za Boga.“



Vlč. Ivica je iščitavajući znakove vremena u kojem živimo upozorio kako u odgoju djece i mladih ne bi smjeli dopustiti da ih ovaj svijet, materijalne stvari, novac, krivi odgoj u obitelji i mediji odvedu u krivom smjeru nego da ih duhovnost, obiteljsko zajedništvo i molitva pripremaju za život. Na kraju svoje propovijedi vlč. Mršo pozvao je na molitvu za djecu i mlade: „Kao što je sv. Ivan obradovao mnoge, neka i naša djeca budu radost svojim roditeljima, obitelji, zajednici, narodu, Crkvi i Bogu“.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj je uz veliki broj vjernika sudjelovao Puhački orkestar, članovi Lovačkog društva, DVD – Zaprešić, KUD ban Josip Jelačić, Kuburaško društvo, članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića. Završni blagoslov svim sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio je vlč. Ivica Mršo na ulaznom platou nove crkve sv. Ivana Krstitelja. Na kraju misnog slavlja svećenici, ministranti i mnogi hodočasnici ponovno su ušli u crkvu sv. Ivana Krstitelja te su u ophodu oko glavnog kipa sv. Ivana Krstitelja molili. Zatim je uslijedilo paljenje ivanjskog krijesa u blizini crkve sv. Ivana Krstitelja, a kojemu je također nazočio veliki broj vjernika i građana Zaprešića. 



Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja. Grad Zaprešić pobrinuo se da zajedno s članovima HVIDRE – Zaprešić počaste svoje sugrađane na glavnom trgu Ivana Pavla II. prigodnom okrepom i veselicom. Ovogodišnja proslava Ivanja u ovoj župi obilježena je trodnevnom duhovnom pripravom koju je sva tri dana predvodio vlč. Boris Jozić župi vikar iz župe sv. Petra iz Zagreba.

                                                                                                               Ilija Nikolić,
župni medijski suradnik