HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.06.2022.

Biskup Šaško predvodio proslavu svetkovine Presvetog Srca Isusova u zagrebačkoj Bogosloviji



U petak 24. lipnja 2022. svečano je proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u koncelebraciji s rektorom preč. Željkom Faltakom, odgojiteljima vlč. Josipom Đurinom i vlč. Marijem Dukićem, duhovnicima vlč. Antom Pavlovićem i vlč. Ivanom Grbešićem te pročelnikom Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Tomislavom Hačkom.



Na početku misnoga slavlja sve prisutne pozdravio je rektor Bogoslovije preč. Faltak koristeći priliku da zahvali svima koji su na bilo koji način uključeni u život bogoslovne zajednice. Tom prigodom čestitao je i jučerašnji imendan predslavitelju mons. Šašku zaželivši mu obilje blagoslova i vodstvo Duha Božjega u povjerenim službama.



U homiliji biskup Šaško naglasio je: "Umirući za nas: slabe, grješne, neprijatelje, Isus na najizvrsniji način objavio je što je u Bogu, kakav je Bog. I, ako je plod svega toga Božja ljubav – za nas – izlivena u naša srca po Duhu Svetome, za nas vjernike je posljedica sasvim jasna: Bog svakoga od nas oblikuje kao čovjeka po svome Srcu."



"Biti po „Isusovu Srcu“ znači ponajprije prepoznati susret s Njime. Taj osobni susret traži više od ostajanja u osobnome doživljaju. On ima odlike poziva u zajedništvu Crkve, u građenju crkvenosti, tako da u Gospodinu budemo blizu traženjima, patnjama i čežnjama ljudi, donoseći im Krista, ne sebe", dodao je biskup Šaško.

Uvod i homiliju biskupa Šaška donosimo u cijelosti na poveznici:

Nakon misnog slavlja uslijedio je zajednički ručak i druženje oko obiteljskog stola na kojemu je bogoslov Domagoj Topić u ime cijele bogoslovne zajednice čestitao imendan biskupu Ivanu. Na kraju ručka svima se obratio rektor Bogoslovije uz prigodni govor u kojemu je istaknuo zahvalnost za sve suradnike i njihovu požrtvovnost i angažiranost u svemu onome u čemu služe zajednici. Rektor je zahvalio i svim bogoslovima za sav trud i sve ono dobro što čine za izgradnju zajednice, a napose u svim službama koje su tijekom godine obnašali.


Tekst: Ivan Iviček
Foto: Antonio Zirdum
Ispišite stranicu: