Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinalov nagovor prije obreda otvaranja Vrata milosrđa u Svetoj godini Izvanrednog jubileja milosrđa


 Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolit
Nagovor prije obreda otvaranja Vrata milosrđa u Svetoj godini Izvanrednog jubileja milosrđa

Zagreb, atrij Bogoslovije, 13. prosinca 2015. godine.
Draga braćo i sestre!

Pogleda uprta u Krista i u njegovo milosrdno lice, Sveti je Otac na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca ove godine, otvorio Izvanredni jubilej koji svima nama i cijelomu čovječanstvu otvara vrata Božjega milosrđa.

U zajedništvu sa sveopćom Crkvom, ovim slavljem svečano započinjemo Svetu godinu za našu Zagrebačku nadbiskupiju, kao uvod u duboko iskustvo milosti i pomirenja.

Okupili smo se u ovome atriju našega Bogoslovnog sjemeništa. U njegovu se središtu nalazi kapela posvećena Presvetomu Srcu Isusovu, vrelu Božjega milosrđa. Odavde ćemo se uputiti prema ulazu u našu prvostolnicu, prema vratima koja će tijekom Jubileja biti znak Božjega prihvaćanja po Kristu koji je Vrata milosrđa.

Papa Franjo želio je i odredio da u svim biskupijama postoji taj živi znak − Vrata milosrđa, da bi nâs i sve ljude podsjećala da nas Bog čeka, da nam izlazi ususret u svojoj ljubavi, te da se ne bojimo prijeći prag te ući i živjeti zajedništvo u otajstvu Crkve.

Ovdje u Bogosloviji žive i u njoj se izgrađuju mladići za svećeničku službu. To su novi naraštaji pastira u našoj Crkvi. Tu jasnije čujemo poziv, osobito mi svećenici, da u svome zvanju uvijek očitujemo Božje milosrđe. Bog nas je po svojoj ljubavi pozvao u život i povjerava nam svoje darove, među kojima je posebno čudesan dar svećeničkoga i redovničkoga zvanja.

Iz zahvalnosti za darove našoj Crkvi, pred Boga donosimo velike nakane naše partikularne Crkve koja se nalazi u hodu svoje Druge sinode.

Molimo za plodove Duha Svetoga i za odvažnost da svjedočimo svoju vjeru djelima milosrđa. Kao i u drugim važnim trenutcima, i ovaj početak Svete godine stavljamo pod zagovor Presvete Bogorodice Marije, te naših blaženih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca.

Braćo i sestre, radosno ćemo slušati Evanđelje milosrđa, koje Krist Gospodin, Jaganjac Božji koji oduzima grijehe svijeta, daje da se čuje među ljudima, pozivajući nas da se radujemo zbog njegove ljubavi, naviještene svakomu stvorenju.