Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Gorski u pastirskom pohodu Stenjevcu



U petak 23. listopada 2015. pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski započeo je pastirski pohod Župi Uznesenja BDM – Stenjevec. Nakon što je pregledao crkvu i njezin okoliš, pristupio je pregledavanju matičnih knjiga te blagajničkih dnevnika.

Tijekom dana biskup se susreo s raznim zajednicama naše župe, koje su mu predstavile svoj rad i djelovanje.

Nakon večernje svete mise koju je predslavio, mons. Gorski susreo se na večeri sa župnim pastoralnim i ekonomskim vijećem te vijećem župnoga Caritasa, s kojima je razgovarao o župnim planovima, potrebama te problemima.

Za kraj prvoga dana pastirskog pohoda biskup Gorski susreo se sa župnim zborom Desiderium-Čežnja te sa zajednicama mladih koje djeluju u našoj župi.
 
Svoj pastirski pohod župi u Stenjevcu, biskup Gorski je nastavio u nedjelju, 25. listopada. Prije samoga početka misnog slavlja biskupu Gorskom dobrodošlicu je uz župnika poželjela i obitelj Ucović iz naše župe.

U uvodu u misno slavlje u 11 sati mons. Gorski istaknuo je kako je sretan što je došao u jednu živu župu, župu bogatu raznim zajednicama, ujedno i župu koja se među rijetkima može pohvaliti da ima više krštenih nego umrlih. Također, tijekom ove svete mise biskup je krstio dvoje novih članova naše župne zajednice, malene Tobiju i Katarinu.


 
U svojoj homiliji istaknuo je kako se oko Isusa okupljalo različito mnoštvo ljudi, koji su Mu htjeli doći bliže jer je upravo On budio nadu. Mi imamo danas liječnike i to su čudesna Božja djela, ali jedno drugo čudo je čudo Božje strpljivosti.

Radi se o spoznaji Božjih djela. Mi ljudi često smo slijepi za Božja djela. Isus liječi našu sljepoću. Danas molimo: Gospodine daj da progledamo, danas nam treba molitva za djela! No, potreban je i poticaj, onaj koji će reći: „Ustani! Zove te!“

To je Crkva, ona nam danas kaže: Ustani, Isus te zove! „Ne bojte se otvoreno svakome reći: 'Ustani, Isus te zove!'“, pozvao je biskup naše župljane na hrabro svjedočenje vjere. Svoju homiliju mons. Gorski zaključio je pozivom roditeljima da ugrađuju svoju djecu u ovu živu župnu zajednicu.


 
Na kraju svete mise mons. Gorski zahvalio je našemu župniku preč. Vjekoslavu Meštriću i župnom vikaru vlč. Ivanu Zovku što svojim trudom i krajnjim angažmanom pridonose ovoj župi, koja je živa.



Zahvala je također upućena i biskupu od strane župnika, koji je istaknuo radost župljana zbog biskupove otvorenosti i neposrednosti, čime smo doživjeli ljepotu susreta. Na koncu su ministranti te članovi Župnoga zbora donijeli prigodne darove za trajnu uspomenu na biskupov posjet.


Neven Škrlec
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda