Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Drugi dan trodnevnice u župi sv. Luke u Travnom



Na drugi dan trodnevnice, 16. listopada 2015. godine, u župi sv. Luke evanđelista u Travnom, svetu misu predslavio je i propovijedao o. Marko Stipetić, vicerektor u riječkoj Bogosloviji, rodom iz župe Travno, a na temu "Euharistija – darovana ljubav traži uzdarje“.
Misno slavlje liturgijskim su pjevanjem animirali zbor mladih “Lukavci”. Prije i za vrijeme svete mise bila je prilika za svetu ispovijed.
Poslije svete mise održala se prva smotra mladih - LUKA fest, smotra osam župnih zborova mladih.



Prenosimo dio homilije o. Marka Stipetića:
„ (...) Bračo i sestre, idemo prema blagdanu jednog velikog čovjeka. Evo predivna slika ovdje na vašem oltaru svetoga Luke.
Sveti Luka je dao sebe u Isusov život, ostavio je svojoj Crkvi. Isusa je opisao i u njegovoj ljudskosti i u njegovoj božanstvenosti. Luka se obratio na krščanstvo, bio je neumorni pratilac sv. Pavla.
Luka iznosi onaj predivni magnifikat „Veliča duša moja Gospodina za sve što si mi učinio“. Luka jedini naviješta Kristovo rođenje, Marijin porod, govori o Isusovim ranim godinama, pohodu pastira, ali onda prelazi u ono junaštvo, kada Isusa opisuje u segmentima njegova djelovanja.

Meni je uvijek zanimljivo, kada čitam Sveto Pismo, promatrati Isusove reakcije. Luka predivno opisuje Isusa u njegovim susretima, Isusov pogled, mimiku, riječi. 
Ljudi smo, uvijek nekako u opasnosti da sudimo, zaboravljamo da je možda posljednji sudac na ovom svijetu i jedini onaj pravi sudac - Bog. Da je čovjek samo čovjeku brat. Ne onaj koji će ti zabiti nož u leđa, ne onaj koji će te oboriti, ne onaj koji će biti ili koji će željeti biti jači od tebe.

Luka nije velik zbog svoje veličine, zato što je puno toga znao, što je bio liječnik, obratio se na krščanstvo iz obitelji pogana, bio je čovjek zanosa, bio je čovjek znanja. Ali nije to Lukina zasluga.
Luka je upravo velik po tome što se maleni u srcu otvorio Duhu Svetomu. I samo takvom, malenom, mogao mu je Duh Sveti izreči ove divne stvari iz Isusova života.

Braćo i sestre, u koga vjerujemo? Tko je taj Bog za koga smo puno važniji nego sve na ovoj zemlji? Tko je taj Bog koji je postao čovjekom radi našeg osobnoga spasenja, radi spasenja svakog od nas?
Upravo na ovom oltaru slavimo to Otajstvo.
IP