Betlehemsko svjetlo i pjesma na Trnjanskoj Savici

17.12.2013

U nedjelju, 15. prosinca 2013. održano je svečano večernje misno slavlje u Župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici. U pratnji izviđača prispjelo je betlehemsko svjetlo u našu crkvu u školi. Upaljena je treća adventska svijeća i uslijedilo je misno slavlje koje su svojom pjesmom uzveličali udruženi zborovi dviju zagrebačkih župa: Sv. Mateja apostola iz Dugava i zbora naše Župe.

Svečanost Božje riječi i pjesme nastavljena je nakon svete mise Adventskom glazbenom molitvom. Nakon uvodne riječi o važnosti hrvatske sakralne baštine kao kulturnoga poklada za budućnost, čitani su svetopisamski tekstovi na kajkavskom jeziku 17. stoljeća iz Pavlinskog zbornika (1644.) i pjevani odabrani napjevi iz Cithare Octochorde (1701.).

Da bi župljani lakše mogli razumjeti pjesme na kajkavskom jeziku, u kojima je dosta starih riječi i oblika, dobili su otisnute tekstove pjevanih pjesama. Adventska glazbena molitva, kojom smo slavili Gospoda i pripravljali se za Njegovo rođenje, potrajala je duže od sat vremena.

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda