Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Zaziv Duha Svetoga u Zaprešiću



U nedjelju, 27. rujna, u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću slavljena je sveta misa sa Zazivom Duhu Svetomu za sretan i uspješan početak nove vjeronaučno-školske godine.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik i zaprešićki dekan Ivan Frkonja, a slavlje je svojim pjevanjem uzveličao Dječji zbor Božje Krijesnice pod ravnanjem s. Ozane Krajačić.

Dvije djevojčice i jedan dječak prigodnom molitvom „S Bogom u školu“ na početku misnog slavlja zamolili su Duha Svetoga da im u ovoj školskoj i vjeronaučnoj godini otvori oči, uši i ruke da budu spremni služiti i činiti dobro.

Župnik Ivan obratio se na početku najmlađima: „Draga djeco život nije samo ovo vidljivo – život uključuje mnogo toga, a na prvom mjestu srce! U ovoj novoj školskoj i vjeronaučnoj godini dopustite odgajati svoje srce i budite poučljivi na način da svi ljudi, počevši od vaših roditelja, učiteljica, profesora i vjeroučitelja, osjete u vašem ponašanju rast i umnažanje onih darova i sposobnosti kojeg je dobri Bog stavio u svakoga od vas.

Na taj način gradit ćemo bolje društvo, školu, župnu zajednicu a povrh svega naše obitelji koje su Crkva u malom.

U prigodnoj propovijedi župnik Frkonja posvijestio je roditeljima i djeci važnost odgoja i što znači odgajati i biti odgajan. „Dragi roditelji unatoč poljuljanim i izvrnutim vrijednostima u društvu nemojte odustati od onih pravih kršćanskih vrijednosti koje će vašu djecu pripremiti za zreli i odgovorni život“, naglasio je župnik Frkonja.

Tijekom euharistijskog slavlja djeca su sudjelovala u molitvi, prinosu darova, a poslije euharistijskog slavlja izveden je i prigodni igrokaz „Prvi školski dan“ učenika 4. razreda. Euharistijsko slavlje završeno je tako što je župnik Frkonja izrekao blagoslovnu molitvu i poškropio školske torbe.


Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda