Priopćenje sa XVI. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, Bjelovar, 9. rujna 2013


Na poziv zagrebačkog nadbiskupa metropolita uzoritoga gospodina kardinala Josipa Bozanića, i pod njegovim predsjedanjem, održana je XVI. sjednica Zagrebačke crkvene pokrajine u Bjelovaru.

Bili su nazočni svi biskupi metropolije. Sjednicu je otvorio molitvom kardinal Josip Bozanić. Sudionike je pozdravio, i izrazio radost zbog susreta u sjedištu mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije domaćin mons. Vjekoslav Huzjak. Odgovarajući na pozdrav i dobrodošlicu, Kardinal je istaknuo da se taj susret odvija na početku nove pastoralne godine, a nakon značajnih događanja u Crkvi kako na Udbini i u Ludbregu, tako i u Križevcima i u Mariji Bistrici, gdje se ove godine okupio značajno veći broj vjernika.

Biskupi su razmatrali pitanja vezana uz pastoral i liturgijsko slavlje sakramenta potvrde. U izmjenama i promjenama nastalim u posljednje vrijeme razmotrena su pitanja vezana uz svećeničku pastoralnu službu.

Biskupi su obaviješteni o trenutačnom stanju glede referenduma o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca i izrazili zadovoljstvo postignutim, i potporu za daljnja nastojanja u tom pogledu, građanske inicijative 'U ime obitelji'.

Imajući u vidu skorašnji popis pučanstva u Republici Bosni i Hercegovini, biskupi pozivaju vjernike, kojih se to tiče, da ispuni svoju dužnost, građansku i vjerničku, te se odazovu popisu.