Priopćenje o susretu kardinala Bozanića i Apostolskog nuncija

Budući da do Nadbiskupskoga duhovnog stola dolaze upiti o napisima koji su u ponedjeljak, 22. srpnja 2013. godine, objavljeni u „Večernjemu listu“ o tome da Vatikan traži od biskupa da se „vrh Katoličke Crkve u Hrvatskoj“ prestane sukobljavati s Vladom Republike Hrvatske, dajemo sljedeće priopćenje:

Danas, 23. srpnja 2013. godine, u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu zagrebački je nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, primio apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Alessandra D'Errica koji je izrazio iznenađenost i žaljenje zbog takvoga pisanja „Večernjega lista“.

Ujedno je Apostolski nuncij osobno uručio Kardinalu današnje Priopćenje Apostolske nuncijature u kojemu se kaže da Nuncijaturi „nije poznato da bi Sveti Otac ili Sveta Stolica u skorije vrijeme intervenirali pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u pogledu odnosa između Crkve i Države u Hrvatskoj“. I sam je Kardinal, koji je prošloga tjedna boravio u Rimu, potvrdio da nitko ni na koji način nije dao naslutiti neke slične stavove.

Očito je, dakle, da se radi o neistinama kojima se - prema starim komunističkim obrascima - pokušava unijeti razdor i pomutnja u Crkvu, a što upozorava vjernike da olako ne povjeruju takvim napisima te da budu kritični prema novinarskim konstrukcijama.

U Zagrebu, 23. srpnja 2013.
     
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije