Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Advent sa Stepincem: Katekizam na prvo mjesto nakon Svetog pisma

Nemojmo se podavati nikakovim iluzijama! Nema govora o Katoličkoj Akciji bez temeljitog poznavanja vjerskih istina, bez vjerske naobrazbe. A nema govora o vjerskoj naobrazbi ako se ne bude nitko našao tko će podučavati. (…)

Ukratko, naš program je katekizam, bratovština kršćanskog nauka. Možda će na mnoge, koji sa napetošću očekuju početak djelovanja Katoličke Akcije porazno djelovati ta riječ. Zar katekizam? Ta jesmo li mi djeca? A ja ponavljam najodlučnije – katekizam! Ja ga i danas, nakon svršenih filozofskih i teoloških studija, uzimam svaki tjedan bar jednom u ruke i ne bez posebnog užitka. (…)

Više vrijedi ta mala knjižica, koja pokazuje put u nebo, negoli sve knjižice svijeta, ako ne bi bile kadre isto učiniti. Ne da ga znade samo napamet kao papiga, nego da mu se protumači njegov divni sadržaj, pa ćete vidjeti što će biti danas sutra od toga puka!

Vidjet ćete kako će nestati truleži u obiteljskom i ličnom i socijalnom životu. Vidjet ćete, da neće trebati žandara, da čuvaju privatnu imovinu, jer će najbolji čuvar biti bogobojazna savjest, koja znade, da Bog naređuje čuvati što je tuđe i da u slučaju povrede toga zakona stoji malo drukčija sankcija, negoli je zemaljska tamnica.

Katekizam na prvo mjesto nakon Svetog pisma.

Alojzije Stepinac, 19. ožujka 1935.