Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Sport je metafora života

 

HOMILIJA BISKUPA ŠAŠKA

U organizaciji Odjela za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije, u ponedjeljak 1. prosinca sportaši Zagrebačke nadbiskupije okupili su se na misi zahvalnici u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, uz asistenciju domaćeg župnika vlč. Antuna Sentea, te svećenika Hrvatske nogometne reprezentacije i trajnih đakona.

Biskup Šaško se u propovijedi obratio nazočnim sportašima ističući jedan sportski element, koji je izuzetno teško izvesti i koji izvode samo najbolji i najuporniji. Taj element se u nogometu naziva „efe“, u tenisu je to „spin“, i samo najuporniji i najbolji igrači su u stanju izvesti taj udarac izvesti. A da bi ga uopće mogli izvesti potrebno je izuzetno mnogo rada, truda, strpljivosti i ustrajnosti u vježbanju.

Sport je ujedno i metafora života pa kad taj zahtjevni udarac pretočimo u životni kontekst uočit ćemo da i na životnom putu nailazimo na mnoge teškoće, probleme, ozljede dok ga ne svladamo kroz rad, trud, strpljivost, ustrajnost i sami ne shvatimo specifičnost i bit života.

„A upravo u tom specifičnom načinu izvođenja pojedinih životnih elemenata u ovo vrijeme adventa  mi iščekujemo našeg spasitelja Isusa Krista“, zaključio je biskup Šaško.

Osim sportaša, euharistijskom slavlju su prisustvovali članovi i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednici i predstavnici nacionalnih institucija, ministarstava, klubovi, udruge i pojedinci.


Marijan Spehnjak
povjerenik za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije