Priopćenje s VIII. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, Varaždin, 15. travnja 2011.

 
Osma sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine pod predsjedanjem kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, održana je u Varaždinu u četvrtak 14. travnja. Okupljene je uvodno pozdravio domaćin varaždinski biskup Josip Mrzljak. U sjednici su sudjelovali i sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, križevački vladika Nikola Kekić te zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski.
 
Biskup Mrzljak u pozdravu je kazao kako im je još u živom sjećanju njihov prošlotjedni susret u Ludbregu prilikom prvog Svećeničkog dana i hodočašća svećenika Zagrebačke metropolije, dodavši da je taj susret bio plod njihovih ovakvih biskupskih susreta na kojima je bilo riječi o tome kako posvjedočiti zajedništvo svećenika iz svih biskupija metropolije. U spomen na taj događaj u prigodi 600. obljetnice štovanja Presvete Krvi u ludbreškom svetištu, kardinalu Bozaniću darovao je veliku fotografiju svih svećenika s hodočašća, a primit će je i biskupi drugih mjesnih Crkava.
 
Biskup Mrzljak izrazio je zadovoljstvo što su se okupili uoči svetkovine Uskrsa i u vremenu priprave za dolazak Svetog Oca Benedikta XVI. u Hrvatsku, s kojim će se hrvatski vjernici susresti pod geslom "Zajedno u Kristu". Istaknuo je da tim geslom žele posvjedočiti zajedništvo biskupa i svećenika, ali i cijele Crkve, odnosno pokazati je kao zajednicu vjernika u Kristu. To zajedništvo pokazuje se i u sasvim konkretnim slučajevima, premda neki ne razumiju što ono znači. Kazao je kako će aktualni popis stanovništva zasigurno pokazati migraciju stanovništva kojoj svjedočimo u Hrvatskoj.
 
Stanovništvo se sa sela iseljava u gradove, što vidimo i u našoj Podravini, gdje je sve manje ljudi u selima. I na nama biskupima je zadaća promišljanja kako pastoral u našim mjestima učiniti što učinkovitijim, a osobito u velikim gradovima i gradu Zagrebu u kojem su pastoralne potrebe velike. Pritom se ne smije zatvarati u svoje vlastite uske interese, ne videći tuđe potrebe, kazao je biskup ustvrdivši da Crkva kao zajednica osobito treba sagledavati i druge. Primijetio je da će pitanja oko osnivanja župa i promjena granica župa biti sve više jer promjene su nužne, pa tako i u Crkvi koja je "živi organizam". Naglasio je da sve te promjene i teškoće poput korizmenog vremena vode prema Uskrsu i susretu sa Svetim Ocem kada smo pozvani pokazati naše zajedništvo u Kristu.
 
Kardinal Bozanić zahvalio je biskupu domaćinu na riječima pozdrava i dobrodošlice te pozdravio svu braću u episkopatu Zagrebačke crkvene pokrajine. Zahvalio je na lijepom susretu u Ludbregu, gdje su svećenici osjetili radost što su zajedno i što zajedno osjećaju kako nemaju neki svoj program, nego su svi zajedno u programu Isusa Krista. Kazao je da se nalaze u biskupiji koja je u kratko vrijeme postojanja pokazala svoju crkvenu živahnost unutar zajednica svojih župa i svog prezbiterija. Mi biskupi Zagrebačke metropolije želimo ovdje i na ovaj način pokazati naše zajedništvo i biskupu Josipu iskazati potporu u njegovim nastojanjima jer sve ono što poduzima čini zbog crkvenih potreba i u zajedništvu sa Svetim Ocem. Sve što je učinio i što čini je prema Crkvenim propisima.
 
To želimo poručiti svima, a to naši vjernici jako dobro znaju. Pozivamo sve vjernike da se ne dadu uznemiriti i povesti za onima koji ne žele zajedništvo u Crkvi, poručio je kardinal. Na kraju je kazao kako će se na sjednici razmotriti programi u vidu pohoda Svetog Oca kojem se radujemo i osjećamo da je to poseban Božji i Papin dar Crkvi u Hrvatskoj. Zajedno s ovom biskupijom pripremamo se i za velik jubilej Predragocjene Krvi u Ludbregu, koji ćemo u ovoj jubilarnoj godini posebno proslaviti početkom rujna, istaknuo je kardinal.
 
Na sjednici se, osim programa Papinog pohoda Hrvatskoj 4. i 5. lipnja, razmatrala i proslava jubilarne godine Grkokatoličke Crkve u Hrvatskoj koja ove godine slavi 400. obljetnicu Marčanske unije. Također su dotaknute i druge teme koje se odnose na personalna pitanja na području Metropolije. (IKA)