Pastoral mladih


Adresa: Kaptol 31, p.p. 553, 10001 Zagreb
Telefon: +385 1 2100247
E-adresa: mladi@zg-nadbiskupija.hr

Internetske adrese:
www.pastoralmladih.hr
www.studentski-pastoral.com

Predstojnik ureda i povjerenik za mlade, pastoral športaša i koordinator dušobrižništva za studente u Zagrebu: vlč. Kristijan Tušek 

Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije djeluje od 1997. godine otkada zajedno sa svećenicima, vjeroučiteljima i animatorima mladih brine i koordinira rad s mladima na području čitave Nadbiskupije. U Uredu je aktivno angažirano dvadesetak mladih volontera koji Povjereniku za pastoral mladih pomažu pri planiranju i realizaciji projekata.

Danas Ured za pastoral mladih pomaže u realizaciji i ostvarenju pastoralnoga rada s mladima u župama diljem nadbiskupije, ali i organizira brojne susrete na razini dekanata, grada, regija i šire. Tako Ured svakoga mjeseca okuplja mlade animatore na formaciju animatora, a studente na klanjanju u zagrebačkoj katedrali.

Pastoralna godina započinje nadbiskupijskim hodočašćem mladih u Mariju Bistricu, a u ljetnim mjesecima mladi animatori borave u Domu sv. Martina na Malom Lošinju. Mladi Zagrebačke nadbiskupije jednom godišnje hodočaste u zagrebačku prvostolnicu, u korizmi zajedno sudjeluju u pobožnosti križnog puta na Ksaveru, a uoči Svih Svetih okupljaju se na misnome bdjenju Holywin.

Ured za pastoral mladih priprema mlade i pruža im organizacijsku potporu za sudjelovanje na Susretima hrvatske katoličke mladeži, Svjetskim danima mladih, tezeovskim hodočašćima povjerenja na zemlji.
Ured za pastoral mladih zadužen je i za pastoral studenata i sportaša pa stoga pri Uredu za pastoral mladih djeluju dva odjela: Odjel za pastoral sportaša s povjerenikom trajnim đakonom Marijanom Spehnjakom te Odjel za dušobrižništvo studenata kojeg sačinjavaju Povjerenik, studentski kapelani i sami studenti.

Odjel za pastoral sportaša koordinira sportske aktivnosti za mlade na razini nadbiskupije kroz organizaciju katoličke malonogometne, odbojkaške, stolnoteniske i šahovske lige. Odjel suorganizira hodočašća sportaša na Mariju Bistricu, organizira zahvalno misno slavlje sportaša te blisko surađuje s mnogim profesionalnim sportašima i momčadima.

Odjel za dušobrižništvo studenata ima zadaću koordinirati tim dijelom pastorala i osmišljavati zajedničke inicijative na razini Nadbiskupije. Projekti Odjela su: zaziv Duha Svetoga za početak akademske godine, susreti studenata po studentskim domovima i župama, klanjanje studenata, studentsko hodočašće, zahvala za kraj akademske godine.

Inicijativom mladih Zagrebačke nadbiskupije i odobrenjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u veljači 2012. godine osnovan je Fond „Mladi za mlade“. Djelatnost Fonda usmjerena je na pomoć studentima i srednjoškolcima kroz stipendije i karitativne aktivnosti.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji djeluje i Nadbiskupijski zbor mladih koji okuplja šezdesetak mladih iz različitih dijelova Zagrebačke nadbiskupije kako bi animirali i predvodili pjevanje na većim nadbiskupijskim slavljima i događajima za mlade.