Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Otvorena izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“



GOVOR BISKUPA ŠAŠKA


GOVOR DR. TEPERTA


Izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ svečano je otvorena u utorak, 11. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu koji je, uz veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj, organizator ove izložbe.

Ova vrijedna i rječita izložba, kako ju je nazvao prof. dr. sc. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u svome pozdravnom govoru na samom početku svečanosti otvorenja izložbe, dar je Zagrebačke nadbiskupije i izraelskog veleposlanstva hrvatskoj javnosti koji kroz 32 fotografije donosi najznačajnije trenutke posjeta Svetog Oca Izraelu. Konstatirajući kako nitko ne može ostati ravnodušan pri susretu s likom pape Franje, prof. Šimunović je pozvao okupljene da dozvole očima i srcu da čuju govor postavljenih fotografija.



Dr. sc. Darko Tepert, viši asistent na Katedri Starog zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o papama hodočasnicima u Svetu Zemlju. Spomenuo se povijesnog posjeta pape Pavla VI. Izraelu i njegova susreta s patrijarhom Atenagorom u Jeruzalemu 1964. godine, čija pedeseta godišnjica je bila i povod za apostolsko putovanje pape Franje u Svetu Zemlju u svibnju ove godine.

Prisjetio se i pohoda sv. pape Ivana Pavla II. u godini velikoga jubileja. Istaknuo je kako je i papa Benedikt XVI. hodočastio u Svetu Zemlju 2009. godine te je na kraju svog kratkog govora izmolio molitvu koju je upravo papa Benedikt XVI. molio ispred Zapadnog zida.



Spomen, susret i blagoslov. Tim trima riječima pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško opisuje ovogodišnje hodočašće pape Franje u Svetu Zemlju. „Čini mi se da je Papino hodočašće naglasilo to troje u riznici Svete zemlje, uvijek sa sviješću da to troje ima i svoje protivnike i osporavanja koja se nalaze u zaboravu, u odbijanju susreta, odnosno u sebičnosti, te u prokletstvu koje proizlazi iz prihvaćanja zla i širenja nemira“, rekao je biskup Šaško te naglasio kako vjernike spomen otvara sadašnjosti i omogućuje im da susretnu Gospodina i budu blagoslov jedni drugima.

Pokušavajući trenutke zabilježene na izloženim fotografijama sažeti u istinitost jedne geste, biskup Šaško je posebno istaknuo središnju fotografiju izložbe – onu pape Franje pred Zapadnim zidom – iz koje je snažno progovorila gesta dodira. „Tu pored Zida boli, u jednome je dodiru vidljiva memorija, susret i blagoslov“, istaknuo je biskup Šaško. Pojasnivši kako je cijela ljudska povijest za nas vjernike povijest dodira Stvoritelja i stvorenja, biskup Šaško pozvao je goste da izložene fotografije promatraju kao zaslon koji omogućuje otvaranje povijesti na dodir srca.

Pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško zahvalio je u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića Veleposlanstvu Države Izrael u Republici Hrvatskoj na daru kojega su u zajedništvu s Nadbiskupijskim pastoralnim institutom poklonili Zagrebačkoj nadbiskupiji.



Posljednja je govorila njezina ekscelencija gđa. Zina Kalay-Kleitman, veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj. U svome je govoru istaknula kako papu Franju u Izraelu veoma cijene te ga je nazvala čovjekom mira važnim za cijelu regiju.

Zahvalila je Zagrebačkoj nadbiskupiji na otvorenosti i suradnji u pripremi ove dragocjene izložbe te izrazila nadu kako će ona nadahnuti sve posjetitelje da hodočaste u Svetu Zemlju i posjete sveta mjesta.



Program otvorenja izložbe vodio je moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić, a u glazbenom dijelu svečanosti nastupio je Ratko Podvorac, ak. glazbenik gitarist i profesor gitare te trajni đakon.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije