Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Svetkovina Svih Svetih proslavljena u Zaprešiću



Euharistijsko slavlje na glavnom zaprešićkom groblju na svetkovinu Svih Svetih predvodio je zaprešićki dekan Ivan Frkonja a u koncelebraciji su sudjelovali prof. Ilija Čabraja, pater Vinko Sudar, vlč. Boris Jozić i vlč. Mijo Šibonjić.

U svojim uvodnim riječima predvoditelj euharistijskog slavlja Ivan Frkonja velikom broju vjernika obratio se riječima: „Danas na Svetkovinu Svih Svetih došli smo moliti zagovor onih koji su postigli svoj konačni cilj, ali moliti i za sve naše mile drage pokojne kako bi se svi pridružili proslavljenoj Crkvi u nebu.

U prigodnoj i vrlo nadahnutoj propovijedi prof. Ilija Čabraja govorio je da su naša groblja posebna mjesta gdje se čovjek u svome srcu propituje o smislu svoga hodočasničkog hoda kroz ovu suznu dolinu.

Govoreći o kršćanskom pozivu na svetost prof. Čabraja je naglasio: „Kažemo da postoje sveci s diplomom ali i bez diplome, tj. nebrojne duše koje Crkva nije službeno proglasila svetima, ali prepoznajemo njihovu dobrotu u tolikim svijetlim tragovima među kojima u ovo naše vrijeme trebamo cijeniti tragove naših branitelja koji su svoje živote darovali na oltar Domovine“.

Na kraju euharistijskog slavlja vjernici su sa svećenicima u svečanoj procesiji otišli do Središnjeg križa gdje je zaprešićki dekan Ivan Frkonja predvodio molitvu za sve pokojne. Svečano misno slavlje pjesmom je animirao Mješoviti zbor «sv. Cecilije» iz župe sv. Petra pod vodstvom s. Ozane Krajačić..
 
                                                                                                                        
Ilija Nikolić