Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić susreo se s trajnim đakonima Zagrebačke nadbiskupije



U subotu, 28. lipnja 2014. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, susreo se s trajnim đakonima Zagrebačke nadbiskupije. Na susretu je sudjelovalo svih petnaest trajnih đakona koji su u dvije generacije prošli formaciju u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu te su 8. prosinca 2008. i 26. prosinca 2011. zaređeni za Zagrebačku nadbiskupiju.

Susret je započeo molitvom Večernje, a nakon toga je dr. Tomislav Markić, biskupski vikar za trajne đakone, iznio kratki osvrt na temeljnu formaciju, kao i dosadašnji tijek trajne formacije trajnih đakona.

Nakon osvrta dr. Markića đakoni su u otvorenom i iskrenom razgovoru imali prigodu iznijeti kardinalu Bozaniću pojedinosti o svom radu u župi i suradnji sa župnicima, kao i primjedbe i prijedloge vezane uz službu trajnih đakona.

Kardinal je, poslušavši sa zanimanjem i pažnjom njihove prijedloge, u svom nagovoru istaknuo kako je služba trajnog đakona relativno nova služba u našoj Nadbiskupiji te da je zamišljena kao služba koja bi u župama i drugdje otkrivala i pokrivala nova područja pastoralne skrbi, osobito karitativne naravi, što je u biti đakonske službe.

Nakon formalnog dijela susreta uslijedila je zajednička večera na kojoj su đakoni uz prigodni dar čestitali Kardinalu 25. obljetnicu biskupskog ređenja. Kardinal je đakonima uz zahvalu darovao svoju knjigu „Ivan Pavao II. Papa hrvatske nade“.
 
Nadbiskupijski pastoralni institut