Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Četrdest godina misništva vlč. Levaka



Voditelj Hrvatske katoličke misije Aschafenburg i župnik njemačke župe Sv. Mateja u Gailbachu kod Aschafenburga vlč. Ivan Levak, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, proslavio je misnim slavljem u nedjelju 29. lipnja u crkvi Sv. Mateja u Gailbachu u Aschaffenburgu 40. obljetnicu misništva.

U koncelebraciji su bili delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj koji je također toga dana slavio 40. obljetnicu svećeništva te njemački svećenik u mirovini vlč. Karl Reichert koji je slavo 65. obljetnicu misništva. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Levak u suslavlju s delegatom vlč. Komadinom, vlč. Reichertom i vlč. Gerdom Goldhammerom koji je propovijedao.

U asistenciji su bili dvojica njemačkih stalnih đakona. Na svečanoj i zahvalnoj misi, na kojoj su proslavljeni sv. Petar i Pavao, bili su okupili i njemački i hrvatski vjernici.

Čestitke slavljeniku vlč. Ivanu, vlč. Komadini i vlč. Reichertu uputio je i gradonačelnik Aschafenburga Klaus Herzog, a misnom slavlju pribivao je i prethodni gradonačelnik dr.  Willy Reihland. Na kraju je, na iznenađenje vlč. Levaka, njemački župni zbor otpjevao Domjanićevu pjesmu „Fala“. Slavlje je nastavljeno u župnoj dvorani tijekom kojega su prigodni program izveli Nijemci i Hrvati.

Vlč. Ivan Levak svečano će proslaviti 40. obljetnicu misništva i u domovini. Bit će to 3. kolovoza u župi Gornja Stubica iz koje potječe. Slavlje će se održati ispred kapele Sv. Katarine mučenice u selu Jakšinec u župi Sv. Jurja u Gornjoj Stubici. Vlč. Levak je kupio zemljište na kojem je sagradio tu kapelu.

Uz zemljište na kojem je sagrađena kapela, kupio je još jedno zemljište koje je darovao društvo „Rudolf Perešin“, na kojem bi se trebao graditi spomen-dom tog velikog hrvatskog velikana iz Domovinskog rata koji je dao život za domovinu i koji može biti primjerom kako se ljubi domovina i svoj narod.

Program proslave će početi ispred Perešinove rodne kuće. Glavno slavlje – sv. misa i pučko slavlje, bit će ispred kapele. Propovijedat će dugogodišnji upravitelj svetišta Majke Božje Bistričke mons. Lovro Cindori, koji je vlč. Levaku propovijedao na mladoj misi i na srebrnom misnom jubileju. U koncelebraciji se očekuje veći broj svećenika iz dekanata, kolega-ređenika i drugih dragih prijatelja svećenika.  

Vlč. Levak vjeruje kako bi se sljedeće godine počeo graditi spomen-dom „Spomen hiža“  Rudolfa kojeg je vlč. Ivan osobno poznavao i koji je rođen nekoliko stotina metara udaljenosti od kapelice Sv. Katarine i građevinske parcele. Projekt koji je već gotov izradio je i darovao ing. Juraj Juras i njegov ured „Zrcalo projekt“ .

Vlč. Ivan Levak rođen je 8. prosinca 1948 u selu Jakšinec, župa sv. Jurja u Gornjoj Stubici. Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju završio je na Šalati u Zagrebu s ispitom zrelosti 1967. Nakon odsluženja vojnog roka 1969. upisao je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974., a 4. kolovoza te godine slavio je svoju mladu misu u crkvi Sv. Juraja u Gornjoj Stubici. Pastoralno je djelovao u Zagrebu, kao kalelan u župi Sv. Anđela u Savskom Gaju – Novi Zagreb, te kao osnivatelj župe i župnik župe Rođenja Marijina, Zagreb Savica-Šanci i Sv. Vida u Petruševcu.                             

Dvadeset pet godina je u Njemačkoj gdje vodi Hrvatsku katoličku misiju u Aschaffenburgu i malu njemačku župu Sv. Mateja evanđeliste u tom njemačkom gradu.

Adolf Polegubić