Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Krčka proslava 25. obljetnice biskupskog ređenja kardinala Bozanića



FOTOGALERIJA


Na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, u utorak 24. lipnja, Krčka biskupija proslavila je u Vrbniku 25. obljetnicu biskupskog ređenja svoga nekadašnjega ordinarija zagrebačkoga nadbiskupa kardinal Josipa Bozanića. Brojni Vrbenčani i uzvanici iz raznih dijelova Krčke biskupije, rodbina i kanonici krčkoga Stolnoga kaptola te svećenici, okupili su se na vrbničkom trgu „Škujica“, gdje je kardinala Bozanića, nakon pjesme Župnoga zbora „Vrbniče nad morem“, pozdravila načelnica Vrbnika Marija Dujmović Pavan.

„Ima li ljepše proslave dana naše Općine i Župe, dana našeg zaštitnika sv. Ivana Krstitelja od ove današnje; jer vi ste, uzoriti Kardinale, poslušali njegov glas na vašem životnom putu, glas koji viče u pustinji: 'Pripravite put Gospodnji i poravnajte mu staze'“, kazala je načelnica Dujmović Pavan, izrazivši radost što kardinal Bozanić dolazi u svoj rodni Vrbnik podijeliti životna postignuća, imenovanja i jubileje.

„Na vašem svećeničkom i biskupskom putu bili ste i ostali poput žiška vječnoga svjetla što gori u našim crkvama osvjetljavajući tamu naše, ponekad, sumorne svakodnevnice. Svojim ste glasom prekidali tišinu, upozoravajući na prečestu socijalnu neosjetljivost“, rekla je vrbnička načelnica, nadodavši da će Kardinala i dalje pratiti ono tiho molitveno šaptanje matera i vjerničkoga puka, koje je izmolilo njegovo i još mnoga svećenička zvanja. (GOVOR U CIJELOSTI)

U ime grada Krka i načelnikâ Općine Krk, čestitku je izrekao krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te darovao sliku s vedutom krčke katedrale u kojoj je prije 25 godina započela Kardinalova pastirska služba biskupa. (GOVOR U CIJELOSTI)

Nakon Kardinalovih zahvalnih riječi i pozdrava, župni je zbor započeo tradicionalnu pjesmu svetkovine Ivanja „Blagdan sveti jur dospije“ te su svi nazočni, pjevajući u procesiji himan „Veliča“ krenuli prema župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.
 
Hrabro učiti i primjerom života predvoditi

Na početku misnoga slavlja, krčki biskup mons. Valter Župan, pozdravljajući kardinala Bozanića u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, klerika, redovničkih novaka i vjernika, prisjetio se nezaboravnog 25. lipnja 1989. godine kada je u krčkoj katedrali kardinal Bozanić primio biskupski red, te nastavio: „Danas smo ovdje s Vama da zahvalimo za vaše biskupsko služenje kroz osam godina u našoj krčkoj biskupiji i ostalih sedamnaest godina u Zagrebačkoj nadbiskupiji i cijeloj Crkvi.

Brojnost prisutnih svećenika, redovnika i Božjeg naroda svjedoči da je čitava biskupija okrenuta ovamo i duhom prisutna. Vaša vas rodna biskupija radosno prima i pozdravlja ponosna i zahvalna Bogu što može našem vremenu i Crkvi podariti muževe koji mogu nedvosmisleno i hrabro učiti i primjerom života predvoditi“. (GOVOR U CIJELOSTI)

Zatim je generalni vikar mons. dr. Slavko Zec pročitao čestitku pape Franje. (ČESTITKA U CIJELOSTI)



U prigodnoj homiliji je mons. Župan podsjetio kako su „otoci Krčke biskupije, narod ove biskupije“ dali toliko vrijednih, radinih, učenih, pobožnih, svetih svećenika i mučenika-svećenika koji su proslavili Božje ime, te je pozvao nazočne da i u ovo vrijeme odjekne snažan glas prema Bogu i ljudima: „Daleko od nas da ostavimo Gospodina! Mi ćemo služiti Gospodinu, ne samo ustima, nego djelima i životom. Bit će to najljepši dar Bogu i našem Kardinalu svečaru. I tako će Bog dati da dočekamo još godišnjica zaslužnih ljudi koji će mudro voditi narod“. (HOMILIJA U CIJELOSTI)

Poslije popričesne molitve, Kardinalu su izrečene prigodne čestitke. U ime Krčkog stolnog kaptola čestitku je izrekao prepozit dr. Franjo Velčić te uručio Kardinalu medaljon s likom sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića - „koji je iz Krka zaorao brazdu koja je sezala daleko izvan granica naše otočne Crkve“. (GOVOR U CIJELOSTI)

Generaciju učenika koji su zajedno s Kardinalom polazili školu u Vrbniku predstavila je Dorica Fugošić, izrekavši uime svih vjernika Krčke biskupije čestitku na domaćem dijalektu i podsjetivši na ondašnja vremena i zajedničku igru „kad nisu imali ništa, ali su imali sve“.
 
Pozvani smo biti u službi života

Zahvalivši biskupu Županu na pozivu i organizaciji zahvalnoga biskupijskoga slavlja, kao i vrbničkom župniku Tomislavu Crnoviću, te svima koji su mu izrekli čestitke, Kardinal se u zahvalnoj riječi prisjetio izuzetnog svećeničkog zajedništva Krčke biskupije i biskupa Karmela Zazinovića, dolazaka u Vrbnik – u sredinu svoga djetinjstva i mladosti, biskupskoga ređenja i riječi kardinala Franje Kuharića koji je tog dana u propovijedi spomenuo da je Bozanićeva draga mama Dinka preminula prije sedamnaest godina – „baš na ovaj dan i u ovaj sat“. Posebno se spomenuo pokojnih svećenika Ivana Brusića i Petra Kosića te drugih dragih pokojnih svećenika Krčke biskupije, dijecezanskih i redovničkih, s kojima ga je život povezao.



„Dragi vjernici, ostanite privrženi vjeri i vjerni lijepim običajima koje ste primili od svojih očeva i majki, čuvajte obitelji, kao i obiteljsko i rodbinsko zajedništvo. Draga djeco i mladi, budite ponosni na tradiciju koja vam je predana, na svoja mjesta i gradiće u kojima rastete, na drage otoke i sinje more koje vam otvara nove vidike“, poručio je Kardinal vjernicima Krčke biskupije, pozvavši svećenike da ne štede napore kako bi očuvali zajedništvo i povezanost svećenika međusobno i sa svojim biskupom.

„Samo život ima budućnost! Ne bojte se života! Pozvani smo svi, ama baš svi, biti u službi života, što ga je Krist donio na zemlju“, rekao je Kardinal na završetku svoje zahvale, nakon što je podsjetio da je za biskupsko geslo izabrao riječi iz Evanđelja po Ivanu: »Da život imaju« jer se u Isusu Kristu, Bog u odnosu prema ljudima jednom zauvijek i neopozivo opredijelio za život. (GOVOR U CIJELOSTI)

Glagoljaška baština bila je predstavljena tijekom cijeloga misnog slavlja, od ulazne pjesme koju su pjevali pučki pjevači pa do dijelova mise čije je dijelove pjevao župni zbor, kao i starodrevnog himna „Tebe Boga hvalimo“, kojeg su gromoglasno pjevali svi sudionici svečanoga misnoga slavlja. Gostoprimstvo su Vrbenčani iskazali i nakon misnoga slavlja kada su na „Škujici“ počastili sve nazočne tradicionalnom „pogačom“, a nisu se štedjeli ni plesači u narodnim nošnjama koji su unatoč vrućini zaplesali obvezni „tanec“ uz zvuke sopela. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije