Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinalova kateheza u župama Ivanja Reka i Jelkovec



U župama sv. Ivana Krstitelja Ivanja Reka i bl. pape Ivana Pavla II. Jelkovec i ovog mjeseca  praćena je kateheza kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog u sklopu pastoralnog projekta Zagrebačke nadbiskupije "Kateheze za odrasle".
Tema ovomjesečne kateheze bila je  „Obitelj - Crkva u malom“.

Nakon prijenosa kateheze susret je nastavljen raspravom o pitanjima koja je na kraju prijenosa postavio Kardinal - kakva treba biti molitva u našim obiteljima, kako organizirati čitanje Biblije u obiteljskom domu, te što učiniti da nedjelja još više bude dan moje obitelji? 

U razgovoru i raspravi koju je vodio župnik Josip Horvat  naglasak je bio na važnosti obiteljske molitve.  Župnik Horvat  istaknuo je da molitva osim što povezuje članove obitelji  prenosi svijest o molitvi i na djecu  pružajući im tako okruženje u kojem će  se razvijati i sazrijevati  u vjerničkom smislu.

Odlazak na svete mise, posebno nedjeljne, ali i tjedne,  također  je jedna kršćanska navika koja se razvija i stječe u krugu obitelji i koju je potrebno kod djece poticati od ranog djetinjstva.

Sudionici su se složili da je također u krugu obitelji  vrlo značajno i zajedničko čitanje Svetog pisma,  te promišljanje o porukama evanđelja. Nekoliko župljana ispričalo je upravo takva svoja iskustva iz djetinjstva gdje su uz  obitelj  spoznali i bolje razumijevali poruke evanđelja razgovorom o njemu. 

Na kraju rasprave sudionici su zaključili da je obitelj  zaista crkva u malom, dakle zajednica iz koje proizlaze osnovne kršćanske vrijednosti, temeljna jedinica koja čini strukturu crkve kao šire zajednice. Sve dobre vjerničke karakteristike vjernik razvija u prvom redu u krugu svoje obitelji,  a zatim nadograđuje i na široj razini u krugu braće i sestara u župnoj zajednici.

Kristina Hrečuk