Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kateheza "Obitelj Crkva u malom" u Zaboku



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je  svoju četvrtu od ukupno sedam kateheza za odrasle u sklopu pastoralnog projekta Zagrebačke nadbiskupije "Kateheze za odrasle" u novoj pastoralnoj godini na  temu „Obitelj Crkva u malom“.

Što je Crkva u velikom, obitelj je u malom: ODRAZ BOŽJE LJUBAVI u ljudskomu zajeništvu.  Svaka se ženidba ostvaruje u ovorenosti drugima, u djeci koju Bog daruje, u međusobnu prihvaćanju, u gostoprimstvu, u životu za druge.

Neka naše obitelji budu otoci življenja vjere, mjesta molitve, međusobna pomaganja i srdačna gostoprimstva.  Danas, obitelji u kojima Krist boravi mogu postati veliki kvasac obnove našega društva. Pošto je svaka obitelj zapravo Crkva u malom, ona je i slika Opće crkve. Koliko su obitelji uspješne, toliko je i Crkva uspješna –  kazao je Kardinal, a upravo te izrečene riječi duboko su odjeknule u našim mislima i srcima.

Po završetu kateheze uslijedila je žustra rasprava o postavljenim pitanjima u kojima smo svi zajedno istoga mišljenja, da bez zajedničke molive, čitanja Riječi Božje, Biblije i dolaska te aktivnoga sudjelovanja na nedjeljnim misnim slavljima naše obitelji ostaju prazne, izgubljene, ako se ne hrane na tim temeljima i izvorima kršćanskog života.

Došli smo do zaključka kako bi se trebalo i moralo u svim župama što češće pozivati na molitvu za vlastite obitelji kao i za sve one obitelji u kojima ima problema te na posebni način i onima kojima želimo Božju pomoć i zagovor.
Darko Fiket,
župni medijski suradnik župe Zabok