Dovoljno je znati da je bio svećenik

15.12.2011

 

Na svetu Luciju 13. prosinca o. g. u Upravi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vlaškoj ulici 36 u Zagrebu deset socijalno ugroženih obitelji iz raznih krajeva Hrvatske primilo je novčanu pomoć iz ostavštine jednog pokojnog svećenika u ukupnom iznosu od 60.000,00 kuna. Primopredaji donacije nazočili su ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, te nećak pokojnog svećenika gdin Zdenko sa svojom kćerkom Ivonom.

Po završetku primopredaje, tijekom koje je s. Jelena podrobnije predstavila korisnike izvršitelju oporuke, gdin Zdenko je izrazio zadovoljstvo Caritasovim izborom primatelja ove jednokratne pomoći. U skladu s voljom oporučitelja, korisnici donacije izabrani su među obiteljima s više djece, obiteljima s bolesnom djecom i umirovljenicima.

Na pitanje zašto je donaciju raspodijelio prema preporuci ove ustanove, rekao je: »Caritas je organizacija u koju imam povjerenja, a ono je najbitnije kako bi sredstva došla u prave ruke. I bio sam u pravu! Nazočeći ovom skupu, moja kćerka i ja vidjeli smo da su ta sredstva zbilja došla onima koji su najpotrebniji.

Nije bilo dvojbe niti na početku niti sada da su sredstva dobro namijenjena. Također smo zadovoljni što smo mogli osobno uručiti donaciju predstavnicima izabranih obitelji i umirovljenika jer je i to bila želja oporučitelja.« Na upit možemo li objaviti ime darovatelja, gdin Paltrinieri je rekao: »Neka bude dovoljno znati da je bio svećenik.«

REAKCIJE PRIMATELJA DONACIJE:

»Prehranjujem djecu kako znam i mogu. Ova donacija dobro će mi doći prvenstveno da podmirim režije i izbjegnem sudove. Možda ostane nešto i za ispod bora. Hvala svećeniku, kojega niti ne znam i hvala Caritasu!«, kaže gospodin Milivoj iz Jastrebarskog. On je samohrani otac osmero djece u dobi od dvije i pol do četrnaest godina. Šestero je učenika. Žive od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. Pred isključenjem su struje, a vodu nisu plaćali godinu dana.

Potpuno je bila iznenađena Martina, samohrana majka dvoje školske djece iz Zaboka: »Ovo je nešto posebno što mi se dogodilo! Napokon ću imati za djecu pravi, pošteni Božić! Moći ću im kupiti hranu. Velika, velika hvala! U tvtki u kojoj radim plaće kasne pa teško živimo. Kad platimo stanarinu i režije ništa nam ne ostane. Gdje god sam se obratila za pomoć, svi su mi okrenuli leđa. Tada sam poslala zamolbu i Caritasu. I evo, jedino mi je Caritas odgovorio i pomogao.«

Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:

Stjepan Moškatelo